SEGRE

CINE GUARDONS

La igualtat, l'assignatura pendent als premis Goya

Un 73,5% dels nominats són homes, davant del 26,5% de dones || Només en direcció novella hi ha majoria femenina

L’equip de ‘Carmen y Lola’, amb la directora al centre.

L’equip de ‘Carmen y Lola’, amb la directora al centre.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa un any la gala dels Goya es va omplir de ventalls rojos per exigir una major presència femenina en el cine espanyol, però de cara a aquesta 33 edició, el 2 de febrer a Sevilla, no sembla que hi hagi hagut grans canvis: un 73,5% dels nominats són homes davant del 26,5% de dones. D’un total de 121 finalistes –s’hi inclouen totes les categories del cine espanyol, excepte les d’interpretació, que es defineixen pel gènere–, 89 són homes i 32 dones. Aquest any no hi ha cap nominada al Goya a millor direcció. Tampoc en música, direcció de fotografia i animació, mentre que en muntatge, so i efectes especials la seua aparició és marginal i només en disseny de vestuari –categoria tradicionalment femenina– acaparen la totalitat de les candidatures.

Els brots verds apunten en canvi en l’apartat de millor direcció novella, on tres de les quatre nominacions corresponen a dones: la bilbaina Arantxa Echevarría, per Carmen y Lola–que també competeix pel Goya a millor pel·lícula–; la navarresa Ana Jaurrieta, per Ana de día; i la sevillana Celia Rico, per Viaje al cuarto de una madre. “És una dada per celebrar, però també per demanar-nos per què no ha passat abans; talent femení n’hi ha, però no s’ha confiat en nosaltres”, assenyala Rico, que ha debutat amb un delicat relat sobre les relacions mare i filla, protagonitzat per Lola Dueñas i Anna Castillo, tant una com l’altra nominades també pel seu treball.

La categoria ‘tècnica’ de disseny de vestuari és l’única en la qual les dones acaparen les nominacions

Per la seua part, Jaurrieta recorda que “aconseguir fer aquesta pel·lícula ha estat un procés tan llarg i de tant esforç que no m’adono de com he arribat fins aquí”. “Les escoles són plenes de noies”, subratlla la cineasta navarresa, però la cosa va molt lenta: “A poc a poc funcionarà millor i tindrem més espai.”

El cas d’Echevarría és més cridaner. La primera dona espanyola a competir en la Quinzena de Realitzadors del Festival de Canes ha debutat gairebé als 50 anys i ho ha fet amb Carmen y Lola, una atrevida història d’amor entre dos adolescents gitanes. “Vaig començar a treballar en el cine als 18 i en tinc 50, no és una dada fútil”, apunta la bilbaïna.

tracking