SEGRE

SANT JORDI 2019

La presidenta de la Diputació diu que “Sant Jordi és una finestra al món d'un país líder en cultura”

La presidenta de la Diputació diu que “Sant Jordi és una finestra al món d’un país líder en cultura” || Punt de Llibre celebra trenta anys amb autors de Lleida

alt

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La tradicional recepció institucional de Sant Jordi que organitza cada any la Diputació a l’Institut d’Estudis Ilerdencs va tenir de nou un color polític amb un record als polítics presos, a l’exili i encausats. Durant la seua primera diada com a presidenta de la corporació, Rosa Maria Perelló va renovar el compromís amb la llengua i la literatura catalanes en una festa de Sant Jordi que “és una finestra al món per mostrar-nos com el que som i el que volem seguir sent: un país culturalment despert i líder”. El conjunt Uptown Trio, amb la trombonista i cantant lleidatana Joana Cebolla acompanyada per Ignasi González al contrabaix i Quique Angulo a la guitarra, va posar la nota musical a un acte que va culminar amb repartiment de roses i llibres entre els assistents. Al llarg del matí, també es van entregar els premis de la vuitena edició del concurs escolar Parada Literària per a alumnes de Primària, ESO i Batxillerat, que convoca l’Autoritat Territorial de la Mobilitat de Lleida. D’altra banda, la biblioteca de l’IEI va celebrar portes obertes amb estrena inclosa d’una singular exposició de literatura de canya i cordill, exemplars de romanços d’entre finals del XVIII i el segle XX que s’exposaven per a la seua venda penjats d’un cordill i estesos amb una canya en forma de pinça.

Poc després, el Vermut Literari que organitza la llibreria Punt de Llibre a la rambla Aragó va prendre el protagonisme de la jornada. De fet, el responsable d’aquesta cita amb autors i editors, el llibreter Miquel Bernal, es va mostrar satisfet d’haver arribat a trenta anys d’un vermut que posa cara a molts autors de Lleida. A més, malgrat la campanya electoral, la trobada en aquesta ocasió va comptar amb una menor presència política que en cites anteriors i els protagonistes van ser els escriptors. Entre ells, alguns que s’estrenaven amb molt èxit i il·lusió en el terreny literari –com Teresa Ibars amb l’Atles de l’oblit–; altres que confiaven a repetir bones vendes de llibres anteriors –com el Sr. Postu amb Soc més de l’oest, que no deixava de fer-se fotos amb els postufans; o autors més veterans que, sense novetat ara a les parades literàries, no van deixar d’assistir a la cita. Per exemple, el pallarès Pep Coll, que després de la seua incursió en la història i filosofia gregues amb Al mateix riu d’Heràclit, ja prepara nou llibre per a l’any que ve, “en el qual tornaré a casa, el Pirineu”. Més avançat podria ser el cas d’Emili Bayo, amb una nova història que “espero publicar abans de finals d’any”. També traspuaven satisfacció Jordi Pàmias i Jaume Pont, editors a duo de l’antologia Poetes de Ponent, que reuneix setanta-quatre poetes lleidatans des de finals del XIX fins avui i que “és una aportació important al cànon de la poesia catalana”, o l’il·lustrador Òscar Sarramia, autor de La tercera catedral, “un llibre més d’història que de futbol” sobre els cent anys de la construcció del Camp d’Esports.

Esmorzar de Pagès Editors amb més de 50 autors

Com cada Sant Jordi, Pagès Editors va iniciar la jornada agafant forces amb un esmorzar en què va reunir mig centenar d’autors de la casa amb novetat literària. En aquesta ocasió, l’encarregat de la glossa literària va ser el filòleg, escriptor i polític Josep-Lluís Carod-Rovira, que va reivindicar “la lectura com un acte revolucionari. Davant d’un llibre tens l’oportunitat de conèixer un món diferent i d’imaginar-te’n un de millor; per això, la lectura serà sempre l’acte més important de llibertat que pugui existir”. Carod-Rovira també va expressar el seu desig que “m’agradaria que el llibre més venut fos sobre la història del procés, perquè significaria que el procés ja s’ha acabat”.

L’IEI va acollir l’entrega dels premis de redacció escolar Parada Literària.

L’IEI va acollir l’entrega dels premis de redacció escolar Parada Literària.ÓSCAR MIRÓN

tracking