SEGRE

Lleida defensa que la documentació demostra l'adquisició de 83 de les obres de la Franja

El director del Museu de Lleida considera que han presentat proves "sòlides i vàlides"

Judici civil per la demanda aragonesa d'111 obres del Museu de Lleida originàries a la Franja.

IMATGES. Judici a Barbastre per l'art de la Franja

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El judici per la propietat de les 111 obres d'art de la Franja ha acabat aquest divendres al Jutjat 1 de Barbastre (Osca) amb les conclusions de les parts catalana i aragonesa, que han estat totalment contraposades. Els advocats del Bisbat de Barbastre-Montsó i del govern de l'Aragó han insistit que, entre la documentació presentada, no existeix cap contracte de compravenda de les peces i que per tant, la propietat de les obres és de les parròquies originàries. L'advocat del Bisbat de Lleida, però, ha al·legat que el codi civil "no exigeix cap contracte de compravenda com a tal" i basa la seva defensa en els nous documents aportats. En ells, tal com ha explicat moments abans el conservador del Museu Episcopal de Vic, Marc Sureda, s'especifiquen, per exemple, transaccions econòmiques signades per mossens de parròquies de la Franja per justificar l'entrega de peces artístiques a particulars i també al bisbe de Lleida a canvi d'inversions en obres i millores a les seves esglésies. "El concepte de rebut és molt clar", ha reblat.

De la seua banda, el director de Museu de Lleida, Josep Giralt, considera que els advocats de la part lleidatana, tant del Bisbat com del Consorci del museu, són "els únics que han estat presentant proves actuals, fermes i vàlides des del punt de vista de jurisdicció civil".

Giralt ha destacat que els més de 4.000 folis presentats "suposen les proves documentals i davant notari de tots els elements que considerem fonamentals dins el dret civil i que demostrarien els contractes de compravenda, de permuta o de donació". El director del museu lleidatà ha dit que surt "satisfet" de la vista, tot i que confia que aquest procés judicial "sigui llarg".

En acabar el judici, Josep Giralt ha assenyalat que "veníem aquí no només a respondre una demanda presentada pel Bisbat de Barbastre-Montsó, sinó també una contrademanda per part nostra per presentar per primera vegada unes proves d'un litigi que ens està durant 25 anys". " És possible que aquest judici sigui llarg però marxem amb la satisfacció que, com a mínim, els únics que han estat presentant proves actuals, fermes i vàlides des del punt de vista de jurisdicció civil, hem estat nosaltres", ha sentenciat el director del Museu de Lleida.

tracking