SEGRE

PATRIMONI LITIGI

L'exconseller Puig declararà via telemàtica per Sixena

El jutjat d’Osca autoritza la videoconferència per al 20 de juny || Acusat per desobediència per no haver entregat l’art

Santi Vila, al sortir del jutjat oscenc el 25 d’abril del 2018.

Santi Vila, al sortir del jutjat oscenc el 25 d’abril del 2018.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconseller de Cultura Lluís Puig, actualment a Bèlgica arran de la situació política catalana, declararà el proper 20 de juny per videoconferència acusat d’un delicte de desobediència pel jutjat d’Osca per no haver entregat les 44 obres d’art del monestir de Sixena que conservava el Museu de Lleida i que al final es van traslladar per una ordre judicial que va suposar la polèmica entrada de la Guàrdia Civil a l’equipament museístic l’11 de desembre del 2017. Fonts de l’acusació van confirmar que el jutjat d’instrucció número 3 ha emès una diligència en la qual avala la compareixença de Puig per videoconferència des de Brussel·les després que ell mateix així ho oferís quan va ser citat a declarar per primera vegada el 25 d’abril del 2018 juntament amb el seu antecessor en el càrrec, Santi Vila, que sí que va comparèixer a Osca.

La denúncia per desobediència contra Puig i Vila –a aquest també se’l va acusar de prevaricació– va ser interposada per l’ajuntament de Vilanova de Sixena i més tard s’hi van sumar la fiscalia i el govern d’Aragó, que després va decidir retirar-se de la causa. Villa sí que va comparèixer l’abril del 2018 als jutjats d’Osca i va declarar que es va fer “tot el que es podia fer” en relació amb l’entrega de l’art. Així mateix, també va considerar que la causa per desobediència i prevaricació s’hauria d’arxivar. Aquell dia, Lluís Puig no va comparèixer i va oferir declarar per videoconferència des de Brussel·les. Puig també es va mostrar confiat que el cas s’acabaria arxivant perquè va assegurar que tant ell com Vila van ajustar la seua conducta a dret. L’exconseller va afegir que que “lamentablement el conflicte s’ha polititzat i judicialitzat per interessos externs a l’àmbit cultural i de patrimoni”. L’ajuntament oscenc va anunciar que demanaria al jutjat l’emissió d’una ordre de detenció contra Puig.

El judici, quatre mesos després de la marxa de les 44 obres

La vista oral pel judici contra els exconsellers de Cultura Lluís Puig i Santi Vila es va produir el 25 d’abril del 2018, quatre mesos i mig després del polèmic trasllat a Sixena de les 44 obres del Museu de Lleida originàries del monestir, amb entrada inclosa a la pinacoteca d’efectius de la Guàrdia Civil, fruit de l’execució d’una sentència provisional que a dia d’avui encara no és ferma. Va ser l’11 de desembre del 2017, en plena aplicació de l’article 155 a Catalunya, que va provocar un buit de poder a la conselleria i la Generalitat i el conseqüent vistiplau del ministeri de Cultura.

tracking