SEGRE

MÚSICA HISTÒRIA

L'IEI reeditarà el primer manual de guitarra conegut, del XVII

Publicat a Lleida el 1627, l’únic original es conserva a Chicago

Màrius Bernadó (3r per l’esquerra), al costat de músics i cantants de La Follia Consort i Antoni Balasch.

Màrius Bernadó (3r per l’esquerra), al costat de músics i cantants de La Follia Consort i Antoni Balasch.IEI

Creat:

Actualitzat:

El metge, escriptor i músic de Monistrol de Montserrat Joan Carles Amat (1572-1642) va ser una de les personalitats més rellevants en la difusió pedagògica de la guitarra del període barroc i una figura capdavantera en la història d’aquest instrument. La seua aportació més significativa va ser l’autoria del primer tractat conegut sobre guitarra i com aprendre a tocar-la. Se sap que el manual original es va publicar el 1596, però no se n’ha conservat cap exemplar. Tanmateix, sí que existeix un original de l’edició més antiga conservada, del 1627, publicada precisament a Lleida. Això sí, aquest tresor de la història de la música es troba a la Newberry Library de Chicago, una institució bibliogràfica privada dedicada a la investigació en el terreny de les humanitats i ciències socials.

Ara, l’Institut d’Estudis Ilerdencs s’ha proposat reeditar aquest singular llibret musical en el marc de les activitats del denominat projecte Emili Pujol, que difon la figura i obra del prestigiós guitarrista de la Granadella. El musicòleg Màrius Bernadó va presentar ahir el projecte de reedició facsímil (vegeu el desglossament) recordant que el mateix Emili Pujol va publicar en el seu dia dos treballs històrics sobre el tractat guitarrístic de Joan Carles Amat. “Va ser un llibre molt popular per aprendre a tocar la guitarra, amb nombroses reedicions al llarg de dos-cents anys, i gràcies també a l’èxit que suposaven les il·lustracions que contenia, que ensenyaven de forma molt pràctica la posició dels dits sobre les cordes de l’instrument”, va explicar.

Edició facsímil que es presentarà el juny del 2020 L’IEI ja ha sol·licitat a la biblioteca Newberry de Chicago l’autorització per a la reproducció facsímil del tractat que, segons va avançar Bernadó, “podria presentar-se en les jornades Emili Pujol del juny de l’any que ve”. Després de la presentació del projecte, l’IEI va acollir un recital de música antiga (s. XVI-XVII) amb les veus de Marta Bonet i Francesc Jové i els músics Santi Miret i Puri Terrado.

Màrius Bernadó (3r per l’esquerra), al costat de músics i cantants de La Follia Consort i Antoni Balasch.

Màrius Bernadó (3r per l’esquerra), al costat de músics i cantants de La Follia Consort i Antoni Balasch.IEI

tracking