SEGRE

POLÍTICA CULTURAL JUSTÍCIA

El Suprem confirma la tramesa a Catalunya de més Papers de Salamanca

Llum verda a 23.000 documents ‘paralitzats’

Entrega a la Paeria el 2016 de documents de l’Agrícola Pràctica.

Entrega a la Paeria el 2016 de documents de l’Agrícola Pràctica.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem va confirmar ahir la sentència de l’Audiència Nacional de 2 de juny del 2016, que va acordar la transferència a la Generalitat de determinats documents custodiats a l’Arxiu General de la Guerra Civil de Salamanca. Es tracta de Papers que ja estaven identificats per la comissió mixta Estat-Generalitat però que encara no s’havien entregat. La sala 3 del contenciós administratiu del Suprem va ratificar així que l’Estat ha d’entregar aquests documents la Generalitat. L’Estat havia paralitzat l’entrega fa més de tres anys argumentant que es tractava de documents de persones jurídiques suprimides o desaparegudes, com Socorro Rojo Internacional, la Unión Patriótica o Solidaritat Antifeixista. I, per tant, al·legava que no era possible que els propietaris originals o els successors els poguessin recuperar.

En canvi, l’Audiència primer i ara el Suprem donen la raó a la Generalitat ja que la llei estableix que els documents identificats per la comissió mixta s’han de transferir a la Generalitat.

La conselleria de Cultura recorda que encara queden pendents de restitució 20.000 documents més

Això sí, la sentència subratlla que la Generalitat no adquirirà amb aquesta transferència la titularitat dels Papers i que si resulta impossible restituir-los als titulars legítims, els documents continuaran integrant l’Arxiu de Salamanca. La conselleria de Cultura va confirmar que es tracta de prop de 23.000 documents, entre folis de particulars, empreses i partits. Així mateix, va recordar que encara queden pendents de restitució 20.000 documents més. Per la seua part, la sentència va recordar que entre els anys 2006 i 2014 el ministeri va enviar a l’Arxiu Nacional de Catalunya un total de 1.674 caixes de documents, 938 llibres, 10 cartells, 3 mapes i 4 banderes.

tracking