SEGRE

Mor el musicòleg de Guissona Josep M. Llorens Cisteró als 96 anys

Un dels millors especialistes en la polifònica espanyola del segle d’or || Va aprendre música d’amagat dels seus pares amb un aficionat local als sis anys

Josep M. Llorens Cisteró

Josep M. Llorens Cisteró

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De forma discreta, sense fer soroll, va marxar des del seu domicili a Lliçà d’Amunt el dia 14 de juny als 96 anys el musicòleg de Guissona Josep M. Llorens. Deixeble d’Higini Anglès, va dedicar la seua vida a la música polifònica espanyola del segle d’or (XVI), en especial l’obra de Francisco de Guerrero. El reconeixement internacional li arribava el 1960 amb la presentació dels catàlegs musicals de la Capella Sixtina. Becat per l’Escola d’Espanyola de Musicologia, Llorens va ser el primer científic que va aconseguir posar els punts, les comes i el rigor en els còdex musicals del Vaticà. Explicava Llorens que no va ser una tasca fàcil, “ho vaig fer perquè la inconsciència de la joventut et permet saltar sobre tot tipus de dificultats”. Guissona el va reconèixer l’any 2002 posant el seu nom a l’Escola de Música. Entre les seues distincions s’ha de destacar el 2007 la comanda amb placa d’Alfons X el Savi, premi a una vida dedicada a la investigació.

Llorens no era dels músics que pugen als escenaris a aconseguir èxits que els fan populars. El seu treball era de colzes i afició. Deia: “Estic content d’haver pogut dedicar-me al que m’ha agradat. Molts no han tingut aquesta sort.” Josep M. Llorens va nàixer a cal Rius al número 1 del sinuós carrer de Sant Magí al costat del Racó de la Família. D’amagat del seu pare, un aficionat local li feia classes de música als sis anys. Un home assequible i de tracte fàcil i discret que s’atansava habitualment a Guissona a recordar de forma emotiva els seus orígens.

tracking