SEGRE

LITERATURA PUBLICACIONS

L'editorial Empúries 'reviu' Pàmies

El segell literari reedita les obres ‘Gent del meu exili’ i ‘Memòria dels morts’ de l’escriptora de Balaguer || Amb motiu de l’Any Teresa Pàmies, que commemora el centenari del seu naixement

L’editorial Empúries ‘reviu’ Pàmies

L’editorial Empúries ‘reviu’ PàmiesSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’editorial Empúries ha reeditat dos títols de l’escriptora de Balaguer Teresa Pàmies, Gent del meu exili i Memòria dels morts. Les dos publicacions s’emmarquen dins de l’Any Teresa Pàmies. A Gent del meu exili, com expliquen des del segell literari, la lleidatana parla de les persones que la van acompanyar o que va conèixer al llarg dels anys posteriors a la derrota de la Guerra Civil, conflicte que la va portar a exiliar-se. Per la seua part, Memòria dels morts és una novel·la sobre la condició de les dones i les vivències d’una generació marcada per les guerres i el feixisme que va conèixer, així mateix, l’inici de la democràcia a Espanya.

L’editor de les obres, Jordi Cornudella, va destacar que l’any del centenari del naixement de Teresa Pàmies, la recuperació de l’obra de l’escriptora balaguerina per atansar-la de nou al públic lector és “una tasca tan natural com necessària”. Així mateix, postil·la que, en aquest context, els dos títols reeditats són “especialment significatius”.

Teresa Pàmies (Balaguer, 1919 – Granada, 2012) va participar des de molt jove en política per defensar els ideals comunistes i feministes que va mantenir fins als últims dies. Quan va esclatar la Guerra Civil, era la secretària general de l’Aliança Nacional de la Dona Jove dins de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya, fet que la va portar a exiliar-se a diversos països d’Amèrica i Europa després de la derrota republicana. El 1971 va guanyar el Premi Josep Pla amb Testament a Praga, llibre que recull les memòries del seu pare. Va ser llavors quan va tornar Catalunya i va iniciar una carrera tardana però enormement prolífica com a escriptora i periodista, amb més de cinquanta títols.

Així mateix, l’any 2001 es va convertir en la segona dona, després de Mercè Rodoreda, a rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Balaguer homenatja la seua escriptora amb una obra de teatre

La capital de la Noguera ha organitzat multitud d’activitats per celebrar el centenari de l’escriptora, entre les quals es troben exposicions, conferències, rutes literàries i fins i tot teatre. És en aquesta última disciplina en la qual s’emmarca la proposta d’Enric Arquimbau i Bada-Pas, Teresa Pàmies 1919-2019, un espectacle homenatge que s’estrenarà el 6 d’octubre (dos dies abans del centenari del seu naixement) al Teatre Municipal de la ciutat. Així mateix, Balaguer té previst organitzar un acte per col·locar una placa commemorativa a la casa natal de Pàmies.

L’editorial Empúries ‘reviu’ Pàmies

L’editorial Empúries ‘reviu’ PàmiesSEGRE

tracking