SEGRE

ARQUEOLOGIA INVESTIGACIÓ

Ritus funeraris ibèrics

Cinquena campanya d’excavacions a la necròpolis d’Almenara, a Agramunt || Ja s’han localitzat una trentena de túmuls amb restes incinerades

Responsables de l’excavació, davant d’un dels túmuls de la necròpolis d’Almenara, a Agramunt.

Responsables de l’excavació, davant d’un dels túmuls de la necròpolis d’Almenara, a Agramunt.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip format per una desena d’arqueòlegs, entre els quals hi ha estudiants de la Universitat de Lleida i les Autònomes de Barcelona i de Madrid, així com voluntaris, va reprendre dilluns passat per cinquè any consecutiu les excavacions a la necròpolis tumular preibèrica d’Almenara, nucli d’Agramunt.

Un dels arqueòlegs responsables de l’excavació, Òscar Escala, va explicar que l’objectiu de la campanya, que es prolongarà fins al pròxim 31 d’agost, és “consolidar els túmuls que van aparèixer a les excavacions de l’any passat en els extrems nord i oest del jaciment, així com delimitar la superfície de la necròpolis”, que actualment compta amb més de 550 metres quadrats excavats.

Les necròpolis de túmuls plans eren unes construccions funeràries de planta redona lleugerament sobrealçades de terra, delimitades per anells de pedra en un nombre variable i en les quals les restes incinerades es dipositaven a l’espai central, ja fos llançats en el seu interior o bé dins d’una urna de ceràmica.

La necròpolis tumular d’Almenara està datada en la primera edat de ferro, entorn dels segles VII-VIII aC. Va ser descoberta el 1968 de manera fortuïta, durant uns treballs agrícoles, per Josep i Gabriel Balcells, veïns de la localitat. L’arqueòleg Joan Maluquer va impulsar una primera intervenció aquell mateix any en la qual es van catalogar una desena de tombes. Després de quatre campanyes arqueològiques des del 2015, s’han localitzat unes 35 estructures, de les quals una trentena són túmuls circulars, de què s’han restaurat una quinzena. Actualment és l’única necròpolis tumular que s’excava a Ponent.

Dos setmanes de treballs i visita guiada al públic el dia 28L’ajuntament d’Agramunt va decidir el 2015 impulsar les excavacions a la necròpolis d’Almenara per fer-la visitable al públic. Des d’aleshores, arqueòlegs i voluntaris sota la supervisió de l’empresa Iltirta Arqueologia duen a terme campanyes anuals durant un parell de setmanes entre agost i setembre en aquest enclavament, a 4 km d’un altre jaciment ibèric, el Molí d’Espígol de Tornabous. En el marc del cicle Racons, el dimecres 28 d’agost s’oferirà una visita guiada a les 19.00 hores.

tracking