SEGRE

HISTÒRIA ACTIVITATS

Balaguer 'reviurà' la vida i època de Pere III el Cerimoniós

Presenten la jornada en el 700 aniversari del seu naixement al Castell Formós

Organitzadors i historiadors van presentar ahir a Balaguer aquesta jornada d’estudis.

Organitzadors i historiadors van presentar ahir a Balaguer aquesta jornada d’estudis.AYUNTAMIENTO DE BALAGUER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Balaguer va presentar ahir la primera Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós, una iniciativa que té com a objectiu fomentar la difusió de coneixements científics sobre el segle XIV, l’època del Cerimoniós. La jornada està promoguda per l’ajuntament, el Museu de la Noguera i la Universitat de Lleida, amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Generalitat. La data triada per a la presentació no va ser casual. Un 5 de setembre, però del 1319, va nàixer Pere el Cerimoniós al Castell Formós de Balaguer, o sigui, ahir es va complir el 700 aniversari del ciutadà de Balaguer més il·lustre. Com s’explica en la seua crònica històrica, el rei va nàixer abans de temps, el setè mes de l’embaràs, i, creient que no sobreviuria, tots els del castell van córrer a batejar-lo utilitzant un gibrell que hi havia a la mateixa habitació de la partera.

La jornada se celebrarà el proper 13 de setembre, a la sala d’actes de l’ajuntament, coincidint amb el primer dia de la Festa de l’Harpia 2019 Balaguer Medieval, per posar també de manifest el paper rellevant que la capital de la Noguera va tenir en aquella època i la seua influència en la vida política, econòmica i social del Regne d’Aragó.

La trobada comptarà amb la participació d’importants experts en l’època de la baixa edat mitjana: Joan J. Busqueta, Pere Benito, Pere Ortí, Francesca Español, Jordi Bolòs, Imma

Sánchez

i Francesc Fité, de les Universitats de Lleida, Barcelona i Girona, que parlaran sobre art, economia, vida quotidiana, la vida de Pere III i la seua vinculació amb Balaguer i el comtat d’Urgell.

tracking