SEGRE

TERRITORI CULTURA POPULAR

Front comú per les falles del Pirineu

La Pobla de Segur va acollir ahir la primera trobada de fallaires || Constituiran la Coordinadora de les Festes del Foc per preservar l’essència de la celebració i evitar que “mori d’èxit”

Mig centenar de representants de vint pobles fallaires van assistir a la reunió a la Pobla.

Mig centenar de representants de vint pobles fallaires van assistir a la reunió a la Pobla.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comunitat de fallaires del Pirineu va acordar ahir a la Pobla de Segur constituir una Coordinadora de les Festes del Foc amb l’objectiu de mantenir els orígens i l’essència de la festa. Aquesta decisió es va prendre durant la celebració de la desena edició de la Trobada Internacional de Fallaires del Pirineu i s’hi va determinar que estarà formada per set membres de Catalunya i Aragó, és a dir, un membre per comarca fallaire més un representant de l’Associació de Municipis Fallaires, set membres d’Andorra i set més de França. La directora de la càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterials del Pirineu de la Universitat de Lleida i fallaire, Sofia Isus, va remarcar la importància d’aquesta coordinadora per evitar que la festa “mori d’èxit”. De fet, aquest va ser el tema central que es va tractar en una trobada en la qual va participar mig centenar de representants de vint pobles de Catalunya, Aragó, Andorra i, per primera vegada, també de França.

El reconeixement per part de la Unesco de les Festes del Foc al Pirineu com a patrimoni de la humanitat de l’any 2015 va suposar un impuls per a l’avaluació d’aquesta festa de les falles, haros i brandons. Aquest reconeixement ha provocat que en els últims anys nombrosos pobles recuperin o introdueixin aquesta tradició als seus calendaris.

La coordinadora estarà formada per representants de Catalunya, Andorra, Aragó i França

Concretament, gràcies al reconeixement de la Unesco, el 2015, hi havia 64 pobles inscrits mentre que actualment n’hi ha 94. En aquest sentit, una de les tasques de la coordinadora serà la de decidir qui pot formar part d’aquest reconeixement. No “es pot dir falles a tot el que es fa, hi ha d’haver criteris”, va explicar Sofia Isus, que va remarcar la necessitat d’organització perquè la festa de les falles “no es banalitzi” a causa del turisme i, en definitiva, “no mori de l’èxit”. És la primera vegada que la Pobla de Segur acull la trobada, organitzada per l’associació de Fallaires i Pubilles d’aquesta localitat.

Per la seua banda, el president, David Garín, va explicar que l’objectiu és compartir experiències i “un motiu més de festa per debatre i resoldre dubtes”. Per la seua part, l’alcalde del municipi, Marc Barón, va recordar que es tracta d’una festa “molt arrelada i que aglutina la major part del poble”.

Un taller i una cercavila, entre les activitats de la jornada La jornada va tenir, a més de la trobada, altres activitats com una exposició i un taller de confecció de diferents tipus de falles a la plaça de l’ajuntament. El Molí de l’Oli va acollir les projeccions del vídeo de la candidatura de les festes del foc, del documental Focs, boscos i llegendes sobre la història de les falles de la Pobla i d’un treball realitzat per Avenida Studio així com la conferència Cap a la salvaguarda de les Festes del Foc (falles, haro i brandons) a càrrec de Joan Reguant, consultor en patrimoni cultural, i Mirelha Guil, membre del Grup d’Investigació en Antropologia del Patrimoni de la Universitat de Barcelona. La festa va acabar amb una cercavila amb les falles i un ball de clausura.

tracking