SEGRE

ART CONTEMPORANI

La Fundació Sorigué estrena les il·lusions òptiques de Collishaw

Obre al públic a Lleida la primera mostra a Catalunya de l’artista britànic

‘Seria Ludo’, un ‘joguet’ òptic creat per Collishaw el 2016 i un dels atractius de l’exposició.

‘Seria Ludo’, un ‘joguet’ òptic creat per Collishaw el 2016 i un dels atractius de l’exposició.MAITE MONNÉ

Creat:

Actualitzat:

Els primers visitants de l’exposició de Mat Collishaw a la Fundació Sorigué de Lleida van començar ahir a experimentar les singulars sensacions que provoquen les il·lusions i fantasies òptiques de les instal·lacions de l’artista britànic. Després de la presentació dijous passat als mitjans de comunicació, la fundació lleidatana va obrir al públic la primera mostra a Catalunya d’aquest creador d’obres que no deixen ningú indiferent.

El públic, impacient per conèixer les provocadores propostes, va poder gaudir d’una trentena de peces entre escultures, fotografies, vídeos, pintures i instal·lacions. Això sí, totes molt allunyades del cànon tradicional de les belles arts: des de la que dóna nom a l’exposició, The End of Innocence–el retrat del papa Innocenci X de Velázquez reinterpretat per Bacon i transformat per Collishaw en una autèntica cascada de pluja digital–, fins als muntatges escultòrics The Centrifugal Soul i Seria Ludo, que creen il·lusions òptiques gràcies al moviment, la llum i la tècnica del zoòtrop; passant per The Corporal Audit, l’escultura en relleu d’un Crist jacent travessada verticalment per un feix de llum com si es tractés d’una ressonància hospitalària o la recreació virtual a Antique d’una pintura de Joseph Wright en la qual l’espectador assisteix als intents frustrats d’un ocell per escapar-se d’una caixa en la qual una bomba d’aire va creant el buit a poc a poc.

L’artista va explicar que “el món de l’art continua preferint invertir en pintures per penjar a la paret abans que en l’art digital, perquè estem just en l’inici d’aquesta revolució”.

tracking