SEGRE

LITERATURA GUARDONS

El lleidatà Emili Bayo guanya el Gran Angular de novel·la juvenil

Amb ‘Prop de les bombes’, ambientada en els últims dies de la Guerra Civil

Emili Bayo (esquerra), ahir a l’acte d’entrega dels premis a l’Aquarium de Barcelona.

Emili Bayo (esquerra), ahir a l’acte d’entrega dels premis a l’Aquarium de Barcelona.ANNABEL ENCONTRA

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor lleidatà Emili Bayo (1961) va guanyar ahir el 29 premi de literatura juvenil Gran Angular, que impulsa l’editorial Cruïlla i que està dotat amb 11.000 euros, amb l’obra Prop de les bombes, “una novel·la sobre els horrors de la guerra, però també un homenatge a la solidaritat de les persones que en circumstàncies difícils treuen tota la bondat que porten amagada al cor”. Quatre anys després de guanyar el premi Crims de Tinta d’RBA amb la novel·la negra Puta pasta i de continuar en aquest gènere amb Tan tuyo como la muerte (2017) i Més que ràbia (2018), Bayo ha canviat de registre amb una novel·la juvenil ambientada en els últims dies de la Guerra Civil. Els seus protagonistes, quatre nois i dos noies, els últims supervivents d’una colònia de refugiats a Montblanc experimenten el dolor, la gana i la por durant la seua fugida cap al nord, empesos per l’avenç de l’exèrcit franquista. “He volgut tractar un fet històric del qual s’ha parlat molt poc, el de les colònies existents a moltes localitats catalanes durant la Guerra Civil que acollien nens i joves desplaçats d’altres zones del país”, va explicar l’escriptor a SEGRE. En aquest sentit, va afegir que, “ara que es parla tant dels menors estrangers no acompanyats, aquelles colònies van ser un exemple d’acollida i de solidaritat”.

D’altra banda, Bayo va comentar que “ja al final dels meus anys de docència a Secundària, aquest premi no és només un reconeixement literari, sinó també l’oportunitat de continuar exercint un altre tipus de mestria a través ara de la literatura”.

Vaixell de Vapor de ciència-ficció

Cruïlla també va atorgar el XXXV Premi Vaixell de Vapor de literatura infantil a l’escriptora de Vilanova i la Geltrú Teresa Guiluz (1966) per l’obra L’extraordinari cas dels objectes apareguts. Es tracta d’una història que s’endinsa en la ciència-ficció i acaba desembocant en una aventura trepidant, a més de plantejar preguntes sobre l’univers i les fronteres del nostre món. 

Guiluz va mostrar satisfacció per “poder formar part d’aquesta aportació tenaç a l’acció que pares i docents fem en favor del foment de la lectura”.

tracking