SEGRE

PATRIMONI EQUIPAMENTS

Troben restes de les adoberies del XIII a les obres del futur Museu Morera

Les obres a l’antiga Audiència de Lleida per convertir-la en la futura seu del Museu d’Art Jaume Morera han tret a la llum restes de les adoberies medievals de la ciutat, del segle XIII. La Paeria estudia com integrar-les al projecte arquitectònic de l’equipament i la possible afectació econòmica i temporal que suposarà la troballa.

Restes de les adoberies medievals aparegudes a la part posterior de l’antiga Audiència de Lleida.

Restes de les adoberies medievals aparegudes a la part posterior de l’antiga Audiència de Lleida.PAERIA

Creat:

Actualitzat:

Les prospeccions arqueològiques que s’han portat a terme durant les obres d’adequació de l’edifici de l’antiga Audiència de Lleida, a la rambla Ferran, com a futura seu del Museu d’Art de la ciutat han tret a la llum noves restes de les antigues adoberies, construïdes al segle XIII.

Val a recordar que a pocs metres d’aquest edifici, al número 9 de Ferran, ja es van obrir al públic fa nou anys les restes museïtzades de les adoberies medievals de Lleida, en aquest cas descobertes l’any 2002 amb la demolició d’uns immobles. Aquesta nova troballa –restes de tres naus dedicades a adobar pells, conservades parcialment, i les estructures del que havia estat la casa del gremi d’adobers– vindria a ampliar el complex de les adoberies lleidatanes, on es transformaven les pells d’animals en cuir.

el projecte

  • Canvi d’ubicació. Després d’anys de debats, el ple municipal de Lleida del maig del 2017 va aprovar adequar l’edifici de l’antiga Audiència Provincial a la rambla Ferran com a futura seu del Museu d’Art de Lleida. El desembre del 2018 es va firmar el conveni amb el ministeri d’Economia en virtut del qual aquest edifici propietat de l’Estat passarà a acollir activitats culturals.
  • Pressupost. Les obres tenen un pressupost de 4.470.950 euros, i compten amb subvencions aprovades dels fons FEDER de la Unió Europea (gairebé dos milions d’euros), la Generalitat (un milió), la Diputació (mig milió) i l’Estat (un milió).
  • Empreses adjudicatàries. La Paeria va adjudicar el març del 2018 les obres del nou equipament museístic a la unió temporal d’empreses formada per les principals constructores de Lleida: Benito Arnó, ACSA-Sorigué i Romero Polo.
  • Inici de les obres. El futur Museu d’Art de Lleida es posar en marxa el mes de maig passat amb els primers treballs de desmuntatge i demolicions a l’interior de l’edifici de l’antiga Audiència. Les obres de rehabilitació comptaven amb un termini d’execució de vint-i-cinc mesos, que finalitzarà a començaments de l’estiu de l’any 2021. 

Tres naus dedicades a adobar pells i estructures del que havia estat la casa del gremi dels adobers

L’equip tècnic municipal està treballant per integrar aquestes noves restes arqueològiques al projecte del nou equipament museístic, que en principi s’hauria d’estrenar durant l’estiu del 2021. En aquest sentit, s’està valorant l’afectació que suposarà la troballa des d’un punt de vista econòmic i temporal en la planificació de les obres, que estan en marxa des del mes de maig passat.

El projecte de rehabilitació de l’edifici compta amb un pressupost de 4,470 milions d’euros, que podria veure’s modificat amb el sobrecost de la possible modificació. També podria veure’s allargat el termini de les obres, que s’havia fixat en principi en vint-i-cinc mesos.

En qualsevol cas, els tècnics municipals destaquen la troballa com a “molt positiva per a la ciutat, amb l’ampliació i consolidació del que ha de ser un dels actius patrimonials més importants a Lleida, les adoberies, i un atractiu arquitectònic per a la nova seu del museu d’art contemporani”.

Les més antigues i més ben conservades de tot Espanya

El maig passat van començar les demolicions a l’antiga Audiència

A començaments del XIII, les adoberies lleidatanes formaven un petit complex industrial, a la riba del Segre i el Noguerola (actual rambla Ferran) per l’aigua i l’abocament de residus. En diversos moments de l’època, més del 40 per cent de la població de Lleida estava relacionada amb l’adob de pells, des de pelleters fins a artesans de peces de roba, calçat, bosses o corretjams, passant per blanquejadors o assaonador, entre altres oficis. L’any 2002 es van descobrir restes de les adoberies medievals al 9 de la rambla Ferran, i se’n van documentar també als números 5 i 7 adjacents. Després de diversos anys de rehabilitació, el 2010 es van obrir al públic les que són les més antigues i estan més ben conservades del país. També s’han documentat restes sota el palau de la Diputació i el solar limítrof. Aquests nous tallers que s’han trobat a l’antiga Audiència se sumen al conjunt patrimonial.

tracking