SEGRE

Olga Tokarczuk i Peter Handke guanyen el Nobel de Literatura 2018 i 2019

Olga Tokarczuk

Olga TokarczukEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptora polonesa Olga Tokarczuk i el seu col·lega austríac Peter Handke són els guanyadors del Nobel de Literatura 2018 i 2019, respectivament, va anunciar aquest dijous l’Acadèmia Sueca.

Tokarczuk, nascuda el 1962 i que figurava com a favorita al Nobel, rebrà el premi en reconeixement a la "imaginació narrativa que amb passió enciclopèdica representa l’encreuament de fronteres com una forma de vida".

L’escriptora va fer el seu debut com a escriptora de ficció el 1993 amb "The Journey of the Book-People", però la fama li va arribar amb la seua tercera novel·la "Primeval and others Times". La seua obra és, segons l’Acadèmia, un "excel·lent exemple de la nova literatura polonesa després de 1989.

Handke, nascut a Griffen el 1942 i que apareixia en les travesses al guardó des de fa uns anys, rebrà el premi per l’"enginy lingüístic amb què ha explorat la perifèria i l’especificitat de l’experiència humana".

La seua primera novel·la 'Die Hornissen' va ser publicada el 1966 i juntament amb la seua obra de teatre "Offending the Audience" va deixar empremta en l’escena literària.

Més de cinquanta anys després, després d’haver produït un gran nombre d’obres de diferents gèneres, Handke s’ha consolidat, segons l’Acadèmia, "com un dels escriptors més influents d’Europa després de la Segunda Guerra Mundial".

El Nobel de Literatura es va entregar en aquesta edició per partida doble, després de quedar l’any passat en suspens en mig de l’escàndol per denúncies d’abusos sexuals en l’entorn de l’Acadèmia Sueca i la crisi interna que es va precipitar en la institució. Arran d’això es va impulsar una renovació dels seus membres, una reforma dels seus estatuts i procediments de selecció, així com la inclusió de figures externes en el comitè que elegeix el premiat. Hi va haver així una primera llista de fins 200 candidats, el febrer d’aquest any, al que va seguir una selecció de vuit finalistes, uns mesos després, dels quals van sortir els premiats.

Els anuncis del Nobel de Literatura segueixen els de Medicina, Física i Química, que es van donar a conèixer successivament dilluns, dimarts i dimecres. Divendres es donarà a conèixer el de la Pau i, el dilluns següent, el d’Economia.

Com la resta dels guardons Nobel, el de Literatura s’entregarà el 10 de desembre, aniversari de la mort del fundador, Alfred Nobel, en una doble cerimònia al Konserthus d’Estocolm i a l’Ajuntament d’Oslo, on se celebra el de la Pau.

Peter Handke

L'austríac Peter Handke guanya el Nobel de Literatura 2019EFE

tracking