SEGRE

EDITORIALS CERTAMEN

Llibres en temps convulsos

La nova Nobel de Literatura Olga Tokarczuk inaugura la Fira de Frankfurt || L’escriptora polonesa destaca la dimensió política actual de la literatura

La polonesa Olga Tokarczuk, Nobel 2018, ahir a la Fira de Frankfurt.

La polonesa Olga Tokarczuk, Nobel 2018, ahir a la Fira de Frankfurt.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Nobel de Literatura el 2018 Olga Tokarczuk (guardonada dijous passat amb el Nobel d’aquest any, Peter Handke) va anar ahir l’atracció principal a la inauguració de la Fira del Llibre de Frankfurt, en què va ressaltar la dimensió política del llibre i de la literatura en temps convulsos. Tokarczuk va recordar el moment en què havia rebut la notícia del Nobel, “en algun lloc sense nom a l’autopista entre Berlín i Bielefeld” (nord-oest d’Alemanya). “Crec que aquest lloc sense nom és una bona metàfora per al món en què vivim avui, un moment en què hem perdut moltes referències d’orientació”, va dir l’escriptora polonesa. Respecte al seu país, Tokarczuk va reconèixer el descontentament amb el resultat de les eleccions poloneses, que van donar la victòria al partit de govern, però va agregar que l’arribada al parlament de l’esquerra i dels Verds li dóna certa esperança. “Tanmateix, encara que a Polònia no hi ha censura oficial, observo que està sorgint una forma d’autocensura i que molts no s’atreveixen a dir el que pensen per temor de les conseqüències polítiques”, va afegir.

El director de la fira, Jürgen Boos, també va destacar la importància del llibre com a forma de lluita política. “Necessitem autors que denunciïn males situacions, que exerceixin resistència i que estiguin disposats a córrer riscos en aquest sentit. I necessitem editorials que recullin aquests continguts i trobin formats adequats per a ells”, va afirmar Boos.

L’estand català, amb Pagès Editors, homenatja Joan Brossa Un any més, la literatura catalana està representada a la Fira de Frankfurt amb un estand propi que, sota el lema Catalonia. Land of Books; Barcelona, City of Literature, acollirà fins aquest diumenge una àmplia presència del sector editorial i institucional. En total, participen en el certamen 35 entitats catalanes, entre editorials (una de les quals la lleidatana Pagès Editors), associacions i institucions del sector. L’estand ret homenatge a Joan Brossa l’any del centenari del seu naixement amb una decoració que reprodueix el llenguatge visual del poeta.

tracking