SEGRE

POLÍTICA CULTURAL GENERALITAT

El patrimoni, protagonista

Declaren Bé Cultural d’Interès Nacional l’església de Sant Pere de Talteüll, a la Segarra || Guissona demana ajuts per al parc arqueològic de Iesso

Església romànica de Sant Pere de Talteüll, declarada BCIN.

Església romànica de Sant Pere de Talteüll, declarada BCIN.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El patrimoni monumental i arqueològic de la Segarra és protagonista aquesta setmana: ahir, l’església romànica de Sant Pere de Talteüll, al municipi de Massoteres, va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), mentre que dilluns la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Elsa Ibar, va visitar el parc arqueològic romà de Iesso, a Guissona, que li va reclamar diversos ajuts per potenciar aquest equipament cultural. Així, el director del Museu Eduard Camps de Guissona, David Castellana, va especificar que entre els ajuts que es reclamen per al conjunt de Iesso destaquen la millora de la gestió de les aigües pluvials i freàtiques que perjudiquen el parc arqueològic; la construcció d’un magatzem per guardar el llegat de peces històriques del jaciment i l’habilitació d’un espai d’acollida per als visitants. També es va demanar la implicació de la direcció general en la gestió del museu i del parc. En aquest sentit, Castellana va explicar que està prevista una nova reunió a Barcelona per al proper mes de desembre per iniciar un procés de col·laboració en el projecte. Elsa Ibar, que va visitar Iesso acompanyada del director territorial de Cultura a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, es va desplaçar posteriorment a Cervera, a l’edifici del sindicat modernista obra de Cèsar Martinell.

L’ajuntament de la capital de la Segarra va demanar també suport al departament per impulsar aquest equipament cultural municipal. D’altra banda, la Generalitat va anunciar ahir la declaració com a BCIN del temple romànic de Talteüll, singular pels dos absis bessons amb arcuació llombarda i una planta també amb dos naus. Segons l’alcalde, Miquel Àngel Marina, “la declaració permet donar una nova dimensió turística a la població”, que a més té recuperats dos forns comunals, un dels quals adossat a l’església. A escassos 30 metres de l’església, també és declarada BCIN des del 1988 la torre medieval, l’últim vestigi del castell de la localitat.

Església romànica de Sant Pere de Talteüll, declarada BCIN.

Església romànica de Sant Pere de Talteüll, declarada BCIN.XAVIER SANTESMASSES

tracking