SEGRE

LLETRES COL·LOQUIS

Els periodistes Joana Bonet i Lluís Foix i l'escriptor Francesc Serés reclamen més suport de les institucions

Els periodistes Joana Bonet i Lluís Foix i l’escriptor Francesc Serés reclamen més suport de les institucions || Debat previ als Premis Literaris de Lleida

Anna Sàez, Francesc Serés, Joana Bonet i Lluís Foix, ahir durant el debat al Teatre de l’Escorxador.

Anna Sàez, Francesc Serés, Joana Bonet i Lluís Foix, ahir durant el debat al Teatre de l’Escorxador.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Si la fruita de Lleida pot arribar a tot el món també pot fer-ho la seua cultura.” Aquest va ser un dels missatges que va deixar ahir el debat Repensem Lleida des de la cultura celebrat al Teatre de l’Escorxador, a càrrec de pesos pesants de la comunicació, el periodisme i les lletres catalanes com Joana Bonet (Vinaixa, 1966), periodista especialitzada en moda i directora de la revista Fashion Arts & Magazine; Lluís Foix (Rocafort de Vallbona, 1943), periodista i exdirector del diari La Vanguardia; i l’escriptor nascut a la Franja Francesc Serés (Saidí, 1972), autor de la cita de més amunt. Tots ells amb un passat i un present en comú per haver nascut a Ponent i triomfat fora del territori. La periodista de SEGRE Anna Sàez va ser l’encarregada de moderar aquest col·loqui a tres que va servir com a prèvia als Premis Literaris de Lleida, que s’entregaran demà a l’Auditori (19.00 hores). Tot i que de diferents opinions, els participants van coincidir a reivindicar que “Ponent no ha de dirigir la seua cultura cap a Catalunya sinó cap al món” i que les institucions públiques han de posar-se les piles. En aquest sentit, Serés va posar de “mal exemple” la Generalitat, la qual va criticar per apostar per un “asfixiant” 0,7% del pressupost anual a Cultura. “Sense diners és inútil discutir què podem fer”, va subratllar. Per la seua part, Bonet va evocar la Lleida “cosmopolita i avantguardista” dels 80, “aixecada per apassionats que es van recolzar en les institucions”. D’altra banda, Foix es va referir a recuperar l’autoestima a través de la història de la ciutat, “centre de la Corona d’Aragó entre el segle XII i el XIV”. Això sí, apostant pel pont que basteix internet i l’era digital, “una autèntica revolució”, va concloure.

“Les polítiques culturals són conservadores i estan polititzades” Els tres participants al debat es van mostrar d’acord a seguir els passos de França quant a política cultural, “un país que inverteix en allò que creu que el fa únic, en el seu cas el cine”, va assenyalar Serés. Tanmateix, també van coincidir que serà difícil, tenint en compte que “durant els debats d’aquestes eleccions es van dedicar tan sols 2 minuts a polítiques culturals”, va destacar Bonet, i que quan es duen a terme “sovint són conservadores i estan polititzades”, va sentenciar Serés.

tracking