SEGRE

La premsa espanyola estima que pagaria 2,7 milions amb la 'taxa Google'

Aquest impost gravaria amb un 3% els serveis digitals com publicitat en línia

La premsa espanyola estima que pagaria 2,7 milions amb la 'taxa Google'

La premsa espanyola estima que pagaria 2,7 milions amb la 'taxa Google'EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector de la premsa espanyola calcula que amb la "taxa Google" que vol implantar el Govern espanyol hauria de pagar uns 2,7 milions d’euros anuals, segons les estimacions de l’"Informe de la contribució de la premsa a Espanya" que ha elaborat l’Associació de Mitjans d’Informació en col·laboració amb Deloitte. Ho ha explicat durant la seua presentació la sòcia directora del sector de mitjans de comunicació i tecnologia de la consultora, Concha Iglesias, que ha advertit de la preocupació de la indústria davant de la possibilitat d’aquest nou impost sobre les transaccions digitals, amb el qual el Govern espanyol pretén recaptar 1.200 milions anuals.

Iglesias ha explicat que aquest impost gravaria amb un 3% els serveis digitals com publicitat en línia, intermediació i transmissió, si bé en el cas de la premsa només afectaria la publicitat "online".

L’estudi precisa que la contribució dels grups de premsa a les arques públiques el 2018 va ser de 49,2 milions d’euros, un 7,77 % dels ingressos generats per la indústria. Amb aquest informe, que inclou a més de 80 capçaleres, la premsa reivindica el seu impacte econòmic, fiscal i sociocultural en la societat espanyola, ja que a l’any genera 6.231 milions d’euros com a resultat de la seua activitat econòmica i més de 36.000 llocs de treball directes, indirectes i induïts. "Som un sector que gaudeix de bona salut, malgrat que mai no hem tingut ajuda. Hem passat una crisi molt dura, però estem forts i les dades apunten a un futur molt bo", ha subratllat aquest dimecres en la presentació de l’estudi el director general de l’AMI, Ramón Alonso.

Més enllà que els grups de premsa siguin els principals responsables de la indústria directament implicada, impremtes, dissenyadors, proveïdors de subministraments, distribuïdors, transportistes o els punts de venda formen part del sector de forma directa o indirecta, ha incidit Iglesias.

Dels 6.231 milions d’euros que genera el sector, que suposa un terç del PIB de la indústria cultural i creativa, els grups de premsa produeixen el 71 % d’aquests ingressos, seguits dels punts de venda, amb un 18%, i de les empreses distribuïdores, amb un 11%, segons detalla l’informe. "Per cada euro de producció directa dels grups de premsa, es generen sis euros addicionals en la resta de l’economia", ha remarcat Iglesias.

Respecte als 36.333 llocs de treball generats, l’estudi precisa que 13.272 són directes (grups de premsa, distribuïdores, plantes d’impressió i punts de venda), 7.235 d’indirectes (proveïdors de subministrament) i 15.826 induïts (allotjament, menjar|dinar, entreteniment o turisme).

Segons l’informe, el valor sociocultural és l’atractiu més gran del sector la premsa, que es posiciona "com a garant de credibilitat" en un escenari "de creixent preocupació" per la veracitat dels continguts.

Així mateix, destaca que els grups de premsa contribueixen "de forma activa" al desenvolupament cultural a través del foment de l’educació i valors cívics: el 76% de la seua capacitat editorial informa sobre aspectes culturals, econòmics i d’actualitat, és a dir, 1,2 milions de pàgines dedicades a aquests temes.

tracking