SEGRE

EQUIPAMENTS BALANÇ

La lectura, encara millor en paper

Els préstecs de llibres en format físic augmenten un 1 per cent a la Biblioteca Pública de Lleida || L’any passat va registrar més de 240.000 visites

El magatzem de la Biblioteca de Lleida guarda al voltant de 50.000 documents.

El magatzem de la Biblioteca de Lleida guarda al voltant de 50.000 documents.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els préstecs de llibres en format físic van augmentar un 1% a la Biblioteca Pública de Lleida durant el 2018 i es va arribar fins als 124.310 exemplars, a més de 4.136 en format electrònic. Aquest increment, va explicar la directora, Antònia Capdevila, s’ha estat produint durant els últims tres anys, i va afegir que “tant els llibres en paper com electrònics coexisteixen perfectament”. En aquest sentit, Capdevila va destacar que, al contrari del que s’augurava quan els préstecs electrònics es van introduir a la biblioteca, els llibres físics “continuen aguantant”. “El més habitual és que els usuaris escullin les dos modalitats”, va assegurar. Actualment la Biblioteca de Lleida compta amb un fons de més de 230.000 documents (172.860 llibres, 22.547 audiovisuals, 17.000 del fons patrimonial –arxius anteriors al 1960–, 13.427 musicals i 5.539 de diferent classificació). Així mateix, el nombre d’usuaris també va augmentar gairebé en un 7% i es va arribar fins a les 241.216 persones. Respecte al perfil de l’usuari que visita la biblioteca, Capdevila va assenyalar que la majoria són persones que habitualment hi van només quan ho necessiten, i que els joves, cada cop més, l’associen a una “zona d’estudi, per fer treballs i quedar amb els companys”.

En el còmput global de la província de Lleida, el nombre de biblioteques públiques es manté des del 2016 amb un total de 59 el 2018, mentre que les especialitzades (centrades en un tema) en perden una fins a les 33, segons les últimes dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya. En aquest cas, el nombre de visitants a les biblioteques de Ponent ha baixat en 6.317 persones, i, tanmateix, els inscrits pugen en 11.800 fins als 258.590.

Un dels serveis que encara estàan pendents de millora és l’accés a internet per part tot el públic, mitjançant xarxa wifi, ja que de les 100 biblioteques amb què compta la província, 31 encara no disposen de connexió.

El soterrani emmagatzema arxius que daten dels segles XVI i XVII

El soterrani de la Biblioteca de Lleida amaga un petit tresor d’arxius antics. Al seu magatzem es troben documents des del segle XVI fins al XIX, així com alguns incunables (llibres impresos durant el segle XV). Entre els més de 230.000 arxius que allotja, al voltant de 50.000 exemplars estan guardats allà. També hi ha emmagatzemades publicacions oficials antigues, documentació patrimonial o col·leccions completes de revistes. Per veure un d’aquests documents s’ha de demanar permís amb almenys un dia d’antelació.

tracking