SEGRE

Cultura

Lluis Puig recorre la fiança per desobediència i Sixena demana d'embargar els seus béns

La fiança de 88.000 euros imposada pel Jutjat d’Instrucció número 3 d’Osca per presumpta desobediència en no autoritzar la devolució de 44 béns del monestir de Sixena

Puig, després de declarar per videoconferència.

Puig nega desobediència en el 'cas Sixena'ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconseller de Cultura de la Generalitat Lluis Puig ha recorregut, per "desproporcionada", la fiança de 88.000 euros imposada pel Jutjat d’Instrucció número 3 d’Osca per presumpta desobediència en no autoritzar la devolució de 44 béns del monestir de Sixena, mentre que l’Ajuntament de Villanueva, localitat en la qual s’ubica, ha demanat ja d’embargar els seus béns.

En el seu recurs a l’obertura del judici oral per aquests fets, en el qual també està imputat el seu predecessor en la conselleria Santi Vila amb càrrecs per presumpta desobediència i per prevaricació, el representant legal de Puig argumenta que la "costosa" fiança imposada vulnera el dret del seu client en suposar per si mateix una "autèntica pena anticipada".

Santi Vila ja va recórrer la setmana passada la fiança de 216.000 euros que li va imposar el mateix òrgan judicial per fer front a les seues possibles responsabilitats pecuniàries en procés per "excessiva, desproporcionada i injustificada", recurs a què es va oposar el representant legal de Sixena, Jorge Español, mitjançant un escrit en el qual requeria l’embargament dels béns de l’exconseller.

El lletrat de Puig assenyala en el seu escrit adverteix que la interlocutòria d’obertura del judici oral no concreta les responsabilitats que corresponen amb la "costosa" fiança acordada, i lamenta que s’hagi establert sobre la base de la multa sol·licitada per al seu client per l’Ajuntament de Sixena (66.000 euros) pel presumpte delicte de desobediència.

Aquest advocat, que incideix en la quantia "absolutament desproporcionada" de la fiança imposada, demana la jutgessa que l’adeqüi a la sol·licitada pel ministeri fiscal (5.940 euros), i l’insta a plantejar una qüestió de constitucionalitat en el cas de ser rebutjada davant del Tribunal Constitucional.

La qüestió de constitucionalitat es pregunta si la inclusió de l’import de la pena de multa dins del concepte de responsabilitat pecuniària sobre la qual es fixa la fiança no suposa una vulneració del dret a la presumpció d’innocència.

Per la seua part, el lletrat de Sixena, rebutja els arguments del recurs i destaca en el seu escrit que la Llei d’Enjudiciament Criminal permet incloure en el concepte de "responsabilitats pecuniàries" tant la responsabilitat civil, com les multes i les costes processals de les parts.

Español assegura, a més, no poder donar resposta a la "inexplicable" sol·licitud de multa de la fiscalia ja que l’exconseller Puig, afegeix, ha percebut i continua percebent alts sous dins de la Generalitat de Catalunya.

Segons afirma aquest advocat citant una informació d’El País, "des del 2 d’agost de 2018 fins avui, (Lluis Puig) és l’encarregat d’internacionalitzar la cultura catalana amb un sou de 85.000 euros a l’any, pagat a càrrec de la Generalitat de Catalunya".

Després d’assenyalar que els 88.000 sol·licitats pel jutge "s’endevinen clarament proporcionats i justos" per fer front a les presumptes responsabilitats de l’exconseller, subratlla, d’acord a informacions publicades en premsa, que "aquest senyor (Puig) ja tindria l’esmentada quantitat assegurada per l'anomenada 'caixa de solidaritat’que suposadament són aportacions privades per pagar les fiances d’aquests polítics catalans".

Després de ressenyar que Puig és actualment un "pròfug" de la justícia espanyola, el lletrat de Sixena sol·licita l’embargament de tots els béns i drets de l’acusat.

tracking