SEGRE

DANSA TRADICIONAL

L'Esbart Arrels recupera un ball que es va perdre al XIX

Estrenarà el ball de valencians a la pròxima festa major de Lleida || Campanya de micromecenatge per a vestuari i música

Assaig recent del ball de valencians a càrrec de l’Esbart Arrels.

Assaig recent del ball de valencians a càrrec de l’Esbart Arrels.ESBART ARRELS

Creat:

Actualitzat:

L’Esbart Arrels fa uns mesos que assaja l’antiga tradició del ball de valencians, una dansa ja documentada des del segle XVIII però que a Lleida va deixar de ballar-se fa 140 anys, quan va evolucionar fins a l’actual festa dels castellers. De fet, el ball de valencians és l’antecedent de les torres humanes i està vinculat també a les antigues danses de moixigangues. L’objectiu de l’esbart lleidatà és estrenar aquesta dansa tradicional durant la pròxima festa major de Lleida, al maig, per incorporar-la així als seguicis que protagonitzen els grups de cultura popular de la ciutat.

Per a això també, des de la setmana passada, han posat en marxa una campanya de micromecenatge a través de la plataforma a internet Tot Suma per aconseguir 3.000 euros amb els quals fer-se càrrec de l’arranjament de les peces musicals que acompanyen la dansa i, sobretot, el vestuari d’època dels dansaires. Xavier Orobitg, president de l’entitat, va explicar a SEGRE que “només el vestuari, històric però amb un toc actualitzat, ens costa uns 6.000 euros”.

Cada divendres, de 20.00 a 21.00 h, assagen al pavelló del Col·legi Sant Josep de Calassanç, al carrer Comtessa Elvira. Actualment són una vintena de components, però també fan una crida als interessats a participar en la posada en escena d’una dansa que es va ballar a la capital del Segrià el 1759 amb motiu de la visita del rei Carles III a la ciutat. Aquesta és una de les dades que un dels impulsors de la recuperació del ball de valencians a Lleida, Xavier Ramon Molins, ha trobat a l’Arxiu Municipal, així com les partitures de la versió que es ballava a la ciutat.

Orobitg va comentar que “el nostre objectiu és donar a conèixer un ball de Lleida que molta gent no sap que va existir”. El dia 18 d’abril està prevista una presentació del projecte a la regidoria de Cultura.

tracking