SEGRE

'Parásitos' fa història en uns Òscar sense glòria per als espanyols

'Parásitos' fa història en uns Òscar sense glòria per als espanyols

'Parásitos' fa història en uns Òscar sense glòria per als espanyolsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’huracà sud-coreà de "Parásitos" ha fet història la matinada d'aquest dilluns als Òscar amb quatre guardons, inclosos els de millor pel·lícula i millor director, en una gala en la qual els nominats espanyols Antonio Banderas, Dolor i glòria i "Klaus" es van quedar amb la mel als llavis.

En un dels anys de cinema de més qualitat dels últims temps, els Òscar es van agenollar plens d’admiració davant del descomunal fenomen de "Parásitos", una comèdia negra sobre la desigualtat i el costat més tèrbol del capitalisme que s’ha convertit avui a la primera cinta en un idioma diferent de l’anglès en emportar-se l’Òscar a la millor pel·lícula i també el de millor cinta internacional.

Ni Martin Scorsese, ni Quentin Tarantino, ni Sam Mendes: ningú no va poder frenar a Bong Joon-ho i a una "Parásitos" que ja figura amb honor als annals del cinema. "Estic sense paraules. Mai no ens imaginem que això succeiria. Som molt feliços", va afirmar Sin-ae Kwak, productora de "Parásitos", davant d’un Dolby Theatre posat dret. "Sento que un moment molt oportú en la història està succeint ara mateix", va afegir.

Encara que els ulls de tots estaven posats a Bong Joon-ho, el gran cervell de "Parásitos" i l’artífex que, a més de millor pel·lícula i millor direcció, també es portés les distincions de millor pel·lícula internacional i millor guió original. "Després de guanyar l’Òscar de millor pel·lícula internacional, vaig pensar que ja havia acabat per avui i estava preparat per relaxar-me", va confessar un humil, alhora que exultant, Bong Joon-ho. "Quan era jove i estudiava cinema, hi havia una dita que vaig tallar molt profund al meu cor, que és que 'el més personal és el més creatiu'. Aquesta cita és del nostre gran Martin Scorsese. Quan estava a l’escola, estudiava les seues pel·lícules. Ser nominat era un honor enorme. Mai no vaig pensar que guanyaria", va agregar.

Del Festival de Cannes als Òscar, passant pels Globus d’Or o els Bafta, "Parásitos" ha aconseguit convèncer la indústria de Hollywood que hi ha vida més enllà dels països angloparlants, tot un mèrit per a una cinta que als EUA es va veure amb subtítols i que va recaptar a tot el món 165 milions de dòlars.

La victòria de "Parásitos" va deixar amb regust amarg a "1917" el prodigi bèl·lic de Sam Mendes i que, malgrat ser la gran favorita, es va haver de conformar amb tres premis: millor fotografia, millors efectes especials i millor mescla de so.

"Hi havia una vegada... a Hollywood", "Joker" y "Le Mans '66" van obtenir dos premis per cap, mentre que la gran derrotada de la vetllada va ser "L’irlandès" de Martin Scorsese: va aterrar als Òscar amb deu nominacions, però no es va emportar ni una estatueta.

En les categories d’interpretació no hi va haver sorpreses.

Joaquin Phoenix va aconseguir l’Òscar al millor actor pel seu impressionant "Joker", una categoria en la qual Antonio Banderas estava nominat pel seu delicat treball a "Dolor i glòria". "Crec que parlem de la desigualtat de gènere, del racisme, els drets queer, de les persones indígenes o dels animals, estem parlant de la lluita contra la injustícia", va afirmar Phoenix, un incansable activista mediambiental.

"Estem parlant de la lluita contra la creença de què una nació, un poble, una raça, un gènere o una espècie té el dret de dominar, controlar, utilitzar i explotar a l’altre amb impunitat", va afegir l’actor, que, a més, va recordar sobre l’escenari del seu germà River Phoenix (1970-1993)

També va complir el promès Renée Zellweger, que va confirmar la seua tornada amb magnificència als grans focus de Hollywood amb el seu Òscar a la millor actriu per "Judy". "Judy no va rebre aquest premi en el seu moment, així que prendré aquest instant com una extensió de la celebració del seu llegat", va dir en homenatge a Judy Garland.

Uns altres dos premis que semblaven cantats per endavant eren els d’actriu i actor de repartiment para Laura Dern per "Història d’un matrimoni" i Brad Pitt per "Hi havia una vegada... a Hollywood", respectivament.

Pitt va donar unes sentides gràcies a Quentin Tarantino, a qui va definir com a algú "original i únic en la seua espècie". "La indústria del cinema seria un lloc molt més àrid sense tu", va assegurar. I Dern va dedicar el reconeixement als seus pares Diane Ladd –que l’acompanyava– i Bruce Dern. "Alguns diuen que mai no coneixes els teus herois, però jo dic que si ets realment beneïda els tens com els teus pares", va expressar.

"Joker" no només es va anotar el guardó de Phoenix sinó que va fer història amb el premi a la millor banda sonora per a Hildur Guðnadóttir, la primera dona en aconseguir aquest guardó en les 92 edicions dels Òscar. "A les noies, a les dones, a les mares, a les filles, que escolteu la música bombollejant al vostre interior, si us plau parleu en alt. Necessitem escoltar les vostres veus", va indicar.

Els nominats espanyols se’n van anar de buit: a més d’Antonio Banderas, "Dolor i glòria" de Pedro Almodóvar no va poder guanyar l’Òscar a millor pel·lícula internacional, que va ser per a "Parásitos"; i "Klaus" de Sergio Pablos va caure davant de "Toy Story 4" pel guardó a millor cinta animada.

El cinema llatinoamericà tampoc no va celebrar cap Òscar. La brasilera Petra Costa estava nominada al millor documental per "La democracia en peligro"; la mexicana Mayes C. Rubeo optava a l’Òscar a millor vestuari per "Jojo Rabbit"; el mexicà Rodrigo Prieto buscava el premi a millor fotografia per "L’irlandès"; i els argentins Pablo Helman, Leandro Estebecorena i Nelson Sepúlveda no van guanyar pels efectes especials d’aquesta mateixa cinta.

Llistat de guanyadors de la 92 edició dels oscar

- Millor pel·lícula: "Parasite", de Bong Joon-ho.

- Millor actriu: Renée Zellweger ("Judy").

- Millor actor: Joaquin Phoenix ("Joker").

- Millor actriu de repartiment: Laura Dern ("Marriage Story").

- Millor actor de repartiment: Brad Pitt ("Once Upon a Time... in Hollywood").

- Millor direcció: Bong Joon-ho ("Parasite").

- Millor guió original: "Parasite" (Bong Joon Ho y Han Jin Won).

- Millor guió adaptat: "Jojo Rabbit" (Taika Waititi).

- Millor pel·lícula d'animació: "Toy Story 4", de Josh Cooley.

- Millor pel·licula internacional: "Parasite", de Bong Joon-ho (Corea del Sur).

- Millor muntatge: "Ford v Ferrari" (Michael McCusker y Andrew Buckland).

- Millor fotografia: "1917" (Roger Deakins).

- Millor disseny de vestuari: "Little Women" (Jacqueline Durran).

- Millor maquillatge i perruquerria: "Bombshell" (Kazu Hiro, Anne Morgan, Vivian Baker).

- Millor banda sonora: "Joker" (Hildur Guðnadóttir).

- Millor cançó original: "(I'm Gonna) Love Me Again", de Elton John y Bernie Taupin ("Rocketman").

- Millor disseny de producció: "Once Upon a Time... in Hollywood" (Barbara Ling y Nancy Haigh).

- Millor mescla de so: "1917" (Mark Taylor y Stuart Wilson).

- Millor edició de so: "Ford v Ferrari" (Donald Sylvester).

- Millors efectes visuals: "1917" (Robert Legato, Adam Valdez, Andrew R. Jones y Elliot Newman).

- Millor documental: "American Factory", de Steven Bognar y Julia Reichert.

- Millor curtmetratge documental: "Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl)".

- Millor curtmetratge d'animació: "Hair Love".

- Millor curtmetratge d'acció real: "The Neighbors' Window".

tracking