SEGRE

LLIBRES COMERÇ

L'última aventura del Banyetes

La polèmica judicial per la gestió del club infantil impulsat des de la Paeria frena la venda del conte || L’editorial Fonoll, amb 300 exemplars ‘paralitzats’

Exemplars a l’editorial Fonoll de l’últim conte del caragol Banyetes, impresos al desembre.

Exemplars a l’editorial Fonoll de l’últim conte del caragol Banyetes, impresos al desembre.EDITORIAL FONOLL

Creat:

Actualitzat:

Banyetes i els aiguamolls de Rufea és el vuitè títol –i de moment l’últim– de la col·lecció d’històries il·lustrades del caragol Banyetes, que van començar a publicar-se el 2010. La polèmica judicial per la gestió del Club Banyetes, que va començar a finals de novembre amb una denúncia per part de la Paeria a la Fiscalia i que es va arxivar un mes després (vegeu el desglossament), va coincidir amb el procés d’impressió del llibre, a càrrec de l’editorial Fonoll de Juneda, que s’encarregava des de feia una dècada de l’edició de les aventures d’aquest popular caragol amb closca en forma de Seu Vella.

“Vam aconseguir frenar part de la impressió, però ens han quedat més de tres-cents exemplars”, va explicar a SEGRE Jaume Graus, un dels responsables de l’editorial. I és que tota la polèmica al voltant del cas i la frenada de la Paeria al Club Banyetes ha afectat de retruc la comercialització del llibre. “Ens hem trobat llibreries que ja no volen saber res del Banyetes”, va lamentar l’editor. “A més, moltes famílies s’informaven sobre el club i de productes com els contes a través de la pàgina web i les xarxes socials sobre el personatge, i nosaltres aprofitàvem per vendre llibres a les festes anuals del Banyetes i ara està tot anul·lat”, va afegir Graus, que va remarcar que aquest club infantil impulsat per la Paeria comptava amb més de 16.000 socis.

El 22 de febrer, l’editorial té previst presentar a la llibreria El Genet Blau de Lleida aquesta nova aventura del Banyetes, una història escrita per la lleidatana Elisabet Freixenet, amb dibuixos de Marc Antoni Mestre, de Balaguer. D’altra banda, aquest mes va arrancar a les xarxes socials una campanya per demanar a la Paeria que mantingui el club.

Denúncia arxivada de la Paeria, que tanca el club per les retallades A finals de novembre, l’ajuntament de Lleida va denunciar a la Fiscalia la gestió del Club Banyetes per part del creador del personatge, Jesús Costa. Al cap d’un mes, la Justícia va arxivar la demanda a l’apreciar que no hi va haver indicis dels delictes econòmics dels quals se’l va demandar. Costa es va reservar el dret a denunciar la Paeria per aquest cas. De forma paral·lela, l’ajuntament va anunciar el tancament el mes passat del Club Banyetes per l’“elevat cost”, de 286.000 euros a l’any.

tracking