SEGRE

ACTIVITATS AFECTACIÓ

Sant Jordi, a la corda fluixa

El Gremi de Llibreters decidirà aquesta setmana si pot mantenir-se la gran festa del llibre del 23 d’abril || A Lleida van créixer les vendes d’exemplars divendres, abans del tancament de les llibreries

Una freqüentada parada de llibres a l’Eix Comercial de Lleida a Sant Jordi de l’any passat.

Una freqüentada parada de llibres a l’Eix Comercial de Lleida a Sant Jordi de l’any passat.ÓSCAR MIRÓN

Creat:

Actualitzat:

A cinc setmanes amb prou feines per a Sant Jordi, el sector de les llibreries i editorials reconeix que la gran festa del llibre i la rosa del proper 23 d’abril, que reuneix milers de persones als carrers de tot Catalunya, és a la corda fluixa. Avui mateix estava prevista una reunió de llibreters, editors i distribuïdors amb la Generalitat per prendre una decisió sobre això. Encara que tant el Gremi de Llibreters com el d’Editors de Catalunya afirmaven dijous passat que Sant Jordi es mantenia, els esdeveniments s’han precipitat des d’aleshores –amb tancament de llibreries i suspensió de presentacions de llibres–, per la qual cosa la perspectiva és molt pessimista. Així ho reconeixia ahir el responsable del gremi de llibreters a Lleida, Jordi Caselles, a l’expectativa del que es decideixi durant les pròximes hores a nivell de Catalunya i veient com, per exemple, la Fira del Llibre de Madrid, que estava prevista del 29 de maig al 14 de juny, ja s’ha ajornat fins al mes d’octubre.

Amb la llibreria tancada i envoltat de caixes amb les últimes novetats, Caselles lamenta “una situació excepcional, que no sabem com es desenvoluparà, durant quant de temps i, sobretot, com ens refarem de l’impacte si finalment se suspèn la diada de Sant Jordi”. Encara que algunes veus al sector han llançat la idea de canviar el dia del llibre per a d’aquí a uns mesos, Caselles no és massa partidari de posposar Sant Jordi, un esdeveniment que ja fa uns anys avarca pràcticament tota una setmana de vendes especials de llibres, fet que pot suposar (segons la mida del comerç) una mitjana del 5% de la facturació de tot l’any.

El sector cultural estima unes pèrdues directes i indirectes de 960 milions d’euros en un mes

D’altra banda, Caselles va confirmar que a Lleida, igual com va succeir en altres llibreries de Catalunya, també van créixer lleugerament les vendes de llibres divendres passat, just abans de tancar-se els comerços a causa de la crisi sanitària del coronavirus amb l’objectiu de fer provisió de lectura per superar d’aquesta manera la quarantena. “Es van notar més compres d’última hora, per exemple, de best-sellers com l’últim de Santiago Posteguillo, Y Julia desafió a los dioses; Boulder, la nova entrega de l’autora de Permagel, Eva Baltasar; assajos com Pseudohistòria contra Catalunya o Cap fred, cor calent, d’Artur Mas; i també la nova novel·la de la lleidatana Montse Sanjuan, Dues dones”.

D’altra banda, els autors, artistes, editors i productors culturals agrupats a Adepi (Associació per al Desenvolupament de la Propietat Intel·lectual) van xifrar ahir les pèrdues directes i indirectes al sector cultural en 960 milions d’euros en un mes per la crisi del coronavirus, segons les primeres estimacions que han calculat les entitats membres de l’associació.

A través d’un comunicat, Adepi va considerar que l’actual situació exigeix una “resposta coordinada entre els diferents afectats i els poders públics que permeti pal·liar l’afectació completa durant un mes al funcionament d’un sector que significa el 3,5 per cent del PIB estatal”. Així mateix, l’associació va alertar d’una “contracció del PIB cultural”, que l’entitat va xifrar ja en un mínim de 3.000 milions d’euros.

tracking