SEGRE

La polèmica racista obliga a retirar 'Lo que el viento se llevó' de la plataforma HBO

La pel·lícula, de 1936, ha estat criticada per oferir una visió idealitzada de l’esclavitud

Un fotograma de 'Lo que el viento se llevó'.

La polèmica racista obliga a retirar 'Lo que el viento se llevó' de la plataforma HBO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma de "streaming" HBO Max va retirar avui la pel·lícula "Gone With The Wind" (El que el vent es va emportar) del seu catàleg als Estats Units, després que la cinta de 1939 hagi estat criticada durant anys per oferir una visió idealitzada de l’esclavitud i perpetuar estereotips racistes. El moviment coincideix amb la decisió d’altres companyies com Disney, que va evitar incloure a la seua nova plataforma "Song of the South" (Cançó del Sud) –un film polèmic des de la seua estrena en 1946– o la cadena de televisió Paramount que va cancel·lar el programa de telerealitat "Cops" protagonitzat per policies dels Estats Units.

La retirada de "Gone With The Wind" arriba un dia després que el diari Los Angeles Times publiqués una columna d’opinió, firmada per John Ridley, en qui sol·licitava la mesura perquè la història "glorifica" l’esclavitud durant la Guerra de Secessió dels EUA, ignora els seus horrors i perpetua els estereotips més dolorosos per a les persones de color.

El període històric en què es basa la pel·lícula, i la novel·la original, és un capítol encara discutit en la societat nord-americana ja que els estats del sud volien proclamar la independència en negar-se a abolir l’esclavitud. "El que el vent es va emportar" ja va ser assenyalada en la seua època per activistes com el guionista afroamericà Carlton Moss, que va criticar les estereotipades caracteritzacions dels personatges negres per ser "mandrosos, matussers, irresponsables" i mostrar una "radiant acceptació de l’esclavitud".

Quan l’actriu afroamericana Hattie McDaniel va guanyar l’Òscar per la seua interpretació d’una esclava, es va haver d’establir|asseure separada dels seus companys al final de la sala per les lleis de segregació racial.

Altres pel·lícules que han estat assenyalades de manera similar són "The Birth of a Nation" (1915)(El naixement d’una nació) i "Song of the South" (1946), esborrada del catàleg de Disney i focus de protestes des del dia de la seua estrena que l’acusaven de ridiculitzar a la població negra i justificar l’esclavitud.

Així mateix en mig de l’ona|onada de protestes contra el racisme i la brutalitat policial, el canal de televisió Paramount Network va confirmar aquest dimarts que no emetrà més entregues del "reality show" policial "Cops" estrenat el 1989 com un format que gravava agents en operacions reals. La seua emissió ha estat acompanyada de polèmiques per "glorificar" el treball dels policies, a més d’"estereotipar" els perfils de la criminalitat, segons grups civils.

tracking