SEGRE

LITERATURA OBITUARI

Adéu a Carlos Ruiz Zafón

L'escriptor barceloní mor als cinquanta-cinc anys a la seua residència de Los Angeles a causa d'un càncer de còlon || L'obra 'L'ombra del vent' és la segona novel·la espanyola més difosa

Fotografia d’arxiu del novel·lista barceloní Carlos Ruiz Zafón.

Fotografia d’arxiu del novel·lista barceloní Carlos Ruiz Zafón.CARLOS RUIZ BK

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor barceloní Carlos Ruiz Zafón va morir ahir als 55 anys a la seua residència de Los Angeles, als Estats Units, al no superar el càncer de còlon que tenia. “Avui és un dia molt trist per a tot l’equip de Planeta que va conèixer i va treballar amb ell durant vint anys, en els quals s’ha forjat una amistat que transcendeix de l’àmbit professional”, va assenyalar l’editorial Planeta, on va publicar els seus èxits i que va destacar que amb la seua mort desapareix “un dels millors novel·listes contemporanis”.

Ruiz Zafón, que vivia a Los Angeles, on treballava per a la indústria de Hollywood, havia adquirit projecció internacional amb la novel·la L’ombra del vent, seleccionada a la llista confeccionada el 2007 per vuitanta-un escriptors i crítics llatinoamericans i espanyols amb els millors cent llibres en llengua espanyola dels últims vint-i-cinc anys. Carlos Ruiz Zafón ha estat un escriptor de gran èxit editorial i les seues novel·les es van convertir en autèntics best-sellers, principalment a Espanya i Europa, on els seus llibres figuraven entre els més venuts. Va publicar la seua primera obra el 1993, la novel·la El príncep de la boira, Premi Edebé de Literatura Juvenil i primera de La trilogia de la boira que completaria amb El palau de la mitjanit i Les llums de setembre. Posteriorment, el 1999, va firmar Marina, de gran èxit entre el públic juvenil.

«Cada llibre, cada volum que veus, té ànima. L’ànima de qui el va escriure i l’ànima dels que el van llegir i van viure i van somiar amb ell.” L’Ombra del vent. Avui ha mort Carlos Ruiz Zafón, un dels millors novel·listes contemporanis. Et recordarem sempre, Carlos!»

«S’ha mort l’escriptor Carlos Ruiz Zafón, autor traduït a desenes de llengües i que va contribuir enormement a fer créixer el mapa literari de Barcelona. El meu condol a la família, amics i als milers de lectors que tenien les seves obres.»

El 2001 va fer el salt al públic adult amb L’ombra del vent, que el va encimbellar a nivell mundial amb un univers que s’ha incorporat a la literatura universal i que ha venut més de quinze milions d’exemplars, l’obra espanyola més difosa al món només després del Quixot. Autors de primer ordre van saludar la personalitat de la seua literatura, com Stephen King, i amb les següents entregues d’El cementiri dels llibres oblidats El joc de l’àngel i El presoner del cel– no va ser diferent i van consagrar Ruiz Zafón com el Dickens de Barcelona, segons El Corriere della Sera, i USA Today el va considerar un narrador visionari. Amb la seua última novel·la el 2016, colofó de la tetralogia, El laberint dels esperits, Ruiz Zafón “va dotar tot el projecte narratiu d’una força captivadora i li dóna ple sentit al personal univers zafonià”, segons va destacar Planeta. “El cementiri dels llibres oblidats s’ha convertit en un símbol universal de la defensa de la lectura, de la pervivència de la memòria a través dels llibres i del refugi d’aquells que que hi creuen”, va afegir.

Són prop de seixanta milions de lectors a tot el món, cinquanta traduccions i més de trenta milions de llibres venuts de tota l’obra de Zafón. Malgrat haver rebut diverses ofertes, Zafón va descartar convertir la tetralogia en una saga cinematogràfica perquè considerava que eren “novel·les sobre els llibres, qui els escriu, qui els llegeix, qui els ven, qui els roba, qui els destrueix... Són llibres sobre el llenguatge, la creació i el significat de la literatura”.

Tanmateix, l’autor, pianista de formació, havia compost les bandes sonores de les novel·les i que els lectors poden escoltar al web carlosruizzafon.com. El món de la cultura però també institucions, polítics i sobretot els seus lectors van plorar ahir la seua mort. “Ens queden les seues obres, les converses al jardí de les orquídies, el seu humor i tot l’afecte que ens ha donat en aquests vint anys de convivència”, va destacar Antonia Kerrigan, la seua agent literària.

tracking