SEGRE

Les falles dels Pirineus estrenen el seu museu virtual

Plataforma del projecte europeu Prometheus

Les falles dels Les falles dels Pirineus estrenen el seu museu virtualPirineus estrenen el seu museu virtual

Les falles dels Pirineus estrenen el seu museu virtual

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els vuit socis del projecte Interreg POCTEFA Prometheus, coordinat per la Universitat de Lleida (UdL), han impulsat creació d’un museu virtual, el Prometheus Museum, que recull la festa de les falles dels Pirineus als territoris en què se celebra, per tal de facilitar a la comunitat fallaire una plataforma interactiva que contribueixi a mantenir l’esperit festiu viu, atesa la incidència de la pandèmia de la COVID-19.

El museu virtual www.prometheus.museum, del qual aquest dimarts se’n pot veure una primera versió ja que la definitiva estarà a punt a finals del 2021, el desenvolupen la Universitat de Barcelona (UB), l’Institut Occità de Cultura (CIRDOC) i la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD). Aquest minimuseu, com s’ha anomenada aquesta proposta inicial, compta amb diferents espais expositius i explicatius sobre la festa, i també de participatius com un mapa interactiu on es poden buscar els diferents pobles fallaires; un museu per a infants, on es pot trobar un primer tast de lectures i jocs relacionats amb les falles, i una secció en què, a través de les xarxes socials i l’ús d’etiquetes, es van recollint les aportacions de la comunitat fallaire.

Xavier Roigé, professor d’Antropologia i Museologia de la UB, ha explicat que aquesta acció ja estava prevista en el projecte Prometheus i que “són les circumstàncies que ens ha tocat viure amb la COVID-19 les que ens han fet decidir a avançar-nos a avui. Hem volgut crear aquest minimuseu per facilitar que la festa continuï viva, encara que sigui virtualment”.

tracking