SEGRE

LLIBRES ACTIVITATS

Enric Calpena: “Gamper mai es va plantejar que el Barça fos més que un club”

'El primer capità', d'Enric Calpena, primera presentació a Lleida passada la crisi

El periodista i escriptor barceloní Enric Calpena va presentar ahir a la llibreria Caselles ‘El primer capità’.

El periodista i escriptor barceloní Enric Calpena va presentar ahir a la llibreria Caselles ‘El primer capità’.AMADO FORROLLA

Creat:

Actualitzat:

La desescalada literària a Lleida després del confinament va superar ahir una nova fase amb la primera presentació a la ciutat d’un llibre. El periodista i escriptor barceloní Enric Calpena va ser el protagonista a la llibreria Caselles amb la novel·la històrica El primer capità (Edicions 62), en la qual a través del personatge del suís Hans Gamper, fundador el 1899 del Futbol Club Barcelona, ressegueix la història de la Catalunya de principis del segle XX. Unes hores abans de la presentació, Calpena va explicar a SEGRE que “una vida tan interessant com la que va tenir Gamper era una manera d’atansar-me també a la història de Catalunya, i a través de la figura d’aquest personatge s’entenen moltes coses de la idiosincràsia d’aquest club”.

L’escriptor va assegurar en aquest sentit que “la visió catalanista del Barça ja ve d’aquella època, encara que ell ni tan sols es va arribar a plantejar mai que pogués arribar a ser més que un club esportiu com els altres”. Però la gent que a poc a poc es va anar atansant a aquell Barça eren representants de la societat catalana de principis del XX pròxims al catalanisme polític. De fet, el mateix Gamper, que va aprendre abans el català que el castellà i que va canviar-se el nom pel de Joan, va abraçar aquest ideari, que anys després del seu suïcidi el 1930 el franquisme mai li va perdonar. “Quan el 1956, el Barça va voler posar el nom de Joan Gamper al Camp Nou, les autoritats franquistes l’hi van prohibir per catalanista i protestant, per això va quedar el camp sense nom propi”, va destacar en aquest sentit Calpena.

Montgai estrena la cabina telefònica com a ‘biblioteca’ Montgai va estrenar el cap de setmana passat l’antiga cabina telefònica del centre de la localitat reconvertida en una bibliocabina amb servei de bookcrossing. A les prestatgeries d’aquest singular nou moble urbà poden trobar-se fins una quarantena de llibres a disposició dels veïns, només amb la condició que a l’agafar-ne un, que en deixin un altre. Una iniciativa gestionada des de Lo Carreró per donar nova vida als llibres.

El periodista i escriptor barceloní Enric Calpena va presentar ahir a la llibreria Caselles ‘El primer capità’.

El periodista i escriptor barceloní Enric Calpena va presentar ahir a la llibreria Caselles ‘El primer capità’.AMADO FORROLLA

tracking