SEGRE

PUBLICACIONS HISTÒRIA

Un llibre recorda amb fotos Tragó, el poble 'engolit' pel pantà de Santa Anna

Un llibre recorda amb fotos el poble 'engolit' pel pantà de Santa Anna || Primer pas d'un projecte de l'Arxiu de la Noguera per a tota la comarca

Una vista de Tragó de Noguera, al marge esquerre del riu Noguera Ribagorçana, abans del pantà.

Una vista de Tragó de Noguera, al marge esquerre del riu Noguera Ribagorçana, abans del pantà.PERE TUFET/ARXIU COMARCAL DE LA NOGUERA

Creat:

Actualitzat:

El dia de Sant Jordi del 1962, Tragó de Noguera ja no va poder celebrar com de costum la festa major. Aquella jornada, que antany era sinònim d’alegria i ball, es va convertir en una vall de llàgrimes amb l’adéu definitiu dels últims veïns motivat per la pujada de les aigües del riu Noguera Ribagorçana a causa de la construcció de la presa de Santa Anna. Gairebé sis dècades després, un volum de 175 pàgines amb més d’un centenar de fotografies –algunes que es remunten a finals del segle XIX– es converteix en memòria gràfica del poble i els seus antics habitants. El llibre es presentarà aquest divendres (20.00) a la sala d’actes del consell comarcal de la Noguera a Balaguer. Es tracta de la primera publicació de la col·lecció històrica gràfica de l’Arxiu Comarcal de la Noguera Fem Memòria.

La directora, Maite Pedrol, va explicar a SEGRE que “el 2018 vam iniciar amb l’Associació d’Amics de Tragó un projecte consistent en la creació d’un banc de fotografies de l’antic poble de Tragó amb la finalitat de preservar la memòria i millorar el coneixement sobre aquesta desapareguda població”. Per fer-ho, van sol·licitar la col·laboració d’antics habitants i descendents familiars perquè aportessin els seus testimonis i, sobretot, imatges particulars, compartint així els records, identificant persones, racons, tradicions i curiositats de Tragó. El resultat han estat més de sis-centes imatges històriques, datades entre els anys 1889 i 1962, que l’Arxiu ha documentat i digitalitzat i que, sumades a les prop de quatre-centes dels fons propis procedents de les col·leccions de Pere Tufet i Domingo Juvillà, han servit per a la selecció final per al llibre, a càrrec de l’historiador de Balaguer Gerard Costa. Pedrol va afirmar que “aquesta primera publicació és com una prova inicial per a un objectiu més ambiciós a mitjà termini: exportar aquesta idea d’història gràfica per a la resta de pobles de la Noguera, amb la col·laboració dels mateixos veïns de cada localitat”.

El consell comarcal de la Noguera acollirà divendres (20.00) la presentació d’aquesta publicació gràfica

De moment, s’han editat tres-cents exemplars de Tragó de Noguera. Recull fotogràfic 1889-1962, que es distribuiran a través dels Amics de Tragó.

tracking