SEGRE

PATRIMONI INDÚSTRIA

Restauren la roda hidràulica de la serradora d'Àreu

Amb demostracions els caps de setmana de juliol i tots els dies d'agost

La roda de la serradora d’Àreu, ja en funcionament.

La roda de la serradora d’Àreu, ja en funcionament.MNACTEC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La serradora d’Àreu, a la part superior d’aquest poble del Pallars Sobirà en un petit conjunt arquitectònic on també hi ha un molí fariner, ha posat en marxa durant aquest mes de juliol la roda hidràulica, que ha estat restaurada i optimitzada recentment. L’actuació s’ha finançat a través del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), ja que la serradora forma part del Sistema Territorial del mNACTEC, una xarxa de vint-i-set museus i espais patrimonials que expliquen la industrialització a Catalunya.

La roda ja es pot veure en funcionament a la serradora mitjançant les demostracions que es fan durant l’horari d’obertura al públic els caps de setmana d’aquest mes de juliol i tots els dies d’agost. L’any passat ja es va portar a terme una primera intervenció en la restauració de la canal de fusta. Entre aquest any i el 2021 es preveu fer una nova inversió destinada a millorar les mesures de seguretat i l’accés dels visitants a la serradora. Així mateix, aquest mes de juliol ha vist la llum la publicació Ruta: La Serradora d’Àreu, un plànol desplegable amb punts d’interès turístic pròxims, editat dins de la col·lecció Guies i rutes dels museus del Sistema Territorial del mNACTEC.

Es preveu millorar les mesures de seguretat i l’accés dels visitants entre aquest any i el 2021

La seu del mNACTEC és a Terrassa, al Vallès Occidental, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l’arquitecte Lluís Muncunill i que va ser construït entre els anys 1907 i 1908.

Mostra de cine etnogràfic a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu

La quadra de la Casa Gassia, a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu d’Esterri d’Àneu, acollirà a partir d’avui i fins aquest divendres 31 de juliol a les 22.30 hores la desena edició de la Mostra de Cine Etnogràfic. Així, avui es podrà visualitzar el documental Angry Inuk, un llargmetratge canadenc que examina de prop el paper central de la caça de foques en la vida dels inuits. Demà projectarà una selecció de documentals del cineasta Eugenio Monesma que mostren imatges gairebé inèdites i de gran valor del Parc Nacional d’Aigüestortes entre els anys setanta i noranta. Finalment, divendres es podrà veure una selecció de curts del festival Mostremp.

tracking