SEGRE

ARTS ESCÈNIQUES ENTREVISTA

Rut Martínez: «El Dansàneu presencial és un luxe»

El festival de cultures del Pirineu arranca diumenge a Àneu, en una adaptada edició “difícil i estranya” però que ja ha venut més d'un miler d'entrades anticipades, un 60% dels espectacles de pagament

Rut Martínez.

Rut Martínez.DANSÀNEU

Creat:

Actualitzat:

Des del 2014, la periodista i gestora cultural Rut Martínez (Calella, 1977) dirigeix el festival de cultures del Pirineu Dansàneu, encara que ja col·laborava amb el certamen des d’uns anys abans. A quatre dies de l’inici de la 29 edició, diumenge vinent, ahir va explicar a SEGRE les seues sensacions davant la complicada organització per culpa de la pandèmia.

Serà l’edició més difícil?

Sí, sens dubte, la més difícil i estranya, amb sensacions contradictòries. Ha estat l’any en el qual ens havíem avançat més: al desembre ja teníem el cartell i els primers artistes i vam començar la venda anticipada d’entrades i, al març, amb el coronavirus..., va arribar tota aquesta crisi. Però vam decidir tirar endavant amb aquest repte i superar les dificultats amb il·lusió.

Van contemplar la suspensió?

Existia la possibilitat però en pocs moments la vam contemplar perquè un festival amb una gran aportació de les administracions públiques com aquest es mereix un esforç extra. A més, es tracta d’espectacles de petit format, amb aforaments adaptats a les restriccions. I sobretot, pel nostre compromís amb els artistes.

El contacte amb el públic és essencial.

És molt important arribar a la gent, encara que sigui amb aforaments reduïts. L’espai del Firal d’Esterri d’Àneu podria acollir més de 900 persones però només n’admetrem unes 300 complint al màxim les mesures de seguretat i la distància personal. Però a més, fruit de l’acord amb el Grup SEGRE, Lleida TV gravarà bona part dels espectacles del Dansàneu per emetre’ls posteriorment. Que es puguin veure de forma presencial i més endavant a Lleida TV és tot un luxe.

El canvi de data funcionarà?

Vam passar de principis de juliol a finals d’agost, quan a Àneu hi ha més visitants. De fet, mai abans no havíem venut tantes entrades de forma anticipada com enguany: més d’un miler, cosa que representa un 60% de l’aforament dels espectacles de pagament. És evident que hi ha avidesa i necessitat de consum cultural, de música i dansa en directe, d’emocions.

Què podria recomanar-me del programa?

Sobretot, les produccions pròpies que s’estrenaran al Dansàneu, que són l’ADN del festival, entre les quals la inauguració amb el ballarí Roberto Olivan, tot i que les entrades ja estan esgotades. També, parelles de ball com El Petit de Cal Eril amb la dansa de Montserrat Selma; el circ de Nilak amb la música pirinenca d’Arnau Obiols; o la clausura amb Factoria Mascaró i La Nova Euterpe.

Més d’una quinzena de propostes del 23 al 30 d’agost El Premi Nacional de Dansa Roberto Olivan inaugurarà diumenge vinent la 29 edició del Dansàneu amb l’estrena del solo de dansa Inferno V.I.P. a l’església de Santa Maria d’Àneu. Obrirà així vuit intenses jornades amb fins a 14 espectacles, a més d’altres activitats culturals, en diversos punts de les valls d’Àneu i aquest any també a Saurí (Sort), propostes de nova creació amb la dansa i la música tradicional com a protagonistes i potenciant els espais a l’aire lliure per esquivar la pandèmia. La música de Clara Peya, El Petit de Cal Eril, Arnau Obiols o el grup Ovidi 25 compartirà espais amb la dansa de Factoria Mascaró, Nerea Martínez o la lleidatana Júlia Farrero amb la seua singular fusió de ball i circ, a part de les propostes gastronòmiques de Km 0. Programació i venda d’entrades al web dansaneu.cat.

Rut Martínez.

Rut Martínez.DANSÀNEU

Rut Martínez.

Rut Martínez.DANSÀNEU

tracking