SEGRE

LITERATURA FICCIÓ

Fantasia i història al Pirineu

'La Companyia Nòrdica', la nova novel·la de l'escriptor Albert Villaró, de la Seu d'Urgell || Inspirada en el dietari que li van regalar d'un soldat prussià

L’escriptor Albert Villaró, en una imatge d’arxiu.

L’escriptor Albert Villaró, en una imatge d’arxiu.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor hispanoandorrà Albert Villaró, nascut a la Seu d’Urgell, ha publicat aquesta setmana La Companyia Nòrdica (Columna), una novel·la fantàstica d’aventures ambientada al Pirineu durant la primera guerra carlina. El relat parteix del dietari del soldat prussià, Ulrich von Wilamowitz, botànic i violinista, que un paleta col·leccionista va regalar a Villaró fa més de vint anys, quan l’escriptor era arxiver municipal de la Seu.

La història narra els fets que van succeir durant la primavera del 1837, quan una força misteriosa, La Companyia Nòrdica, es dedica a liquidar les tropes liberals, “motiu pel qual es crea una comissió investigadora formada pel militar Wilamowitz, un metge liberal i un monjo de Montserrat, la qual cosa dóna una dimensió científica a l’expedició”, va explicar Villaró.

D’aquesta manera, la novel·la transcorre únicament en espais reals com són Tolosa, Andorra, Organyà, Fígols, Peramola i Sant Joan de l’Erm, entre molts d’altres, i tots els escenaris estan descrits d’una manera realista, va afegir l’autor. Així mateix, Villaró va remarcar que “no es tracta d’una novel·la històrica, ja que hi ha un component fantàstic bastant important”. En aquest sentit, va refusar encasellar el llibre dins de cap gènere literari, atès que “no penso en gèneres quan escric perquè em limiten, i prefereixo poder barrejar diferents coses”, va explicar.

Pel que fa al títol de la novel·la, l’autor va afirmar que el tenia pensat ja fa gairebé trenta anys però que fins en fa dos no s’havia atrevit a escriure-la. “És una qüestió del moment vital en el qual un es troba així com l’estat creatiu”, va dir Villaró, que va afegir que “he estat molt temps preparant-la en un segon pla”.

Una de les veus més originals i sòlides de la narrativa catalana

Albert Villaró és un veterà articulista de premsa que ha escrit una desena de novel·les així com diverses obres de no-ficció des que va debutar l’any 1994 amb La selva moral. Entre les seues obres hi ha L’any dels francs (Premi Néstor Luján 2003) o Blau de Prússia (Premi Carlemany 2006). Va col·laborar com a columnista a SEGRE durant dos dècades. L’autor presentarà el seu últim treball, La Companyia Nòrdica, a la llibreria Ona Llibres, a Barcelona, dimecres vinent a les 19 hores.

tracking