SEGRE

La lluna serà protagonista de la nova temporada de CaixaForum Lleida

La presentació de la temporada a CaixaForum Lleida.

La lluna serà protagonista de la nova temporada de CaixaForum Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fundació" la Caixa" ha presentat aquest dimarts les seves exposicions per a la temporada 2020-2021. Per primera vegada, la institució ha volgut mostrar en un únic acte presencial tota la seva programació cultural per als propers dotze mesos. Un total de 25 mostres tindran lloc en els vuit centres culturals CaixaForum de Barcelona, Madrid, Sevilla, Saragossa, Palma, Girona, Tarragona i Lleida, més nou exposicions itinerants que recorreran el territori espanyol i portuguès.

A CaixaForum Lleida, fins el pròxim mes de gener es podrà veure 'Les avantguardes històriques, 1914-1945. Construint nous mons'. La mostra reuneix les figures principals de l’escena creativa de les primeres dècades del segle XX, a partir d’una de les col·leccions més singulars d’Espanya, la de l'Institut Valencià d’Art Modern (IVAM).

A partir del febrer, la lluna serà la gran protagonista al centre lleidatà. 'Apollo 11. L’arribada de l’home a la Lluna' commemora una de les grans efemèrides de la història de la humanitat: quan es va trepitjar la Lluna per primera vegada

Les avantguardes històriques, 1914-1945 Construint nous mons

CaixaForum Lleida: de l’1 de juny de 2020 al 10 de gener de 2021

La mostra reuneix les figures principals de l’escena creativa de les primeres dècades del segle XX, a partir d’una de les col·leccions més singulars d’Espanya.

A través d’una curosa selecció d’obres de la col·lecció del Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), la mostra ofereix una relectura de les primeres dècades del segle XX que inclou, d’una banda, un ampli nombre d’obres centrades en visions poètiques i oníriques, estretament relacionades amb autors adscrits a moviments dadaistes i surrealistes; i, d’altra banda, obres que abracen un conjunt de pràctiques artístiques d’ordre analític materialitzades en formes abstractes, amb Marcel Duchamp com a clara referència. A més, incorpora un nombre significatiu de creacions vinculades a l’art de la propaganda, la crítica social i el compromís polític.

La mostra està formada per 145 obres, i entre els artistes representats hi ha André Breton, Marcel Duchamp, Juan Gris, Man Ray, Joan Miró, Walter Gropius, George Grosz, Francis Picabia, Paul Klee, Alexander Rodchenko, Olga Rozanova, Valentina Kulagina, El Lissitzky, László Moholy-Nagy, Julio González, Jean Arp, Alexander Calder, Natalia Pinus, Grete Stern, Robert i Sonia Delaunay, Max Ernst, Josep Renau i Ella Bergmann Michel, entre d’altres

Apollo 11. L’arribada de l’home a la Lluna

CaixaForum Lleida: del 10 de febrer al 25 de juliol de 2021

La mostra commemora una de les grans efemèrides de la història de la humanitat: quan es va trepitjar la Lluna per primera vegada

Neil Armstrong va ser qui va fer els primers passos sobre la superfície lunar i va pronunciar la històrica frase: «És un petit pas per a un home, però un gran salt per a la humanitat». L’esdeveniment va ser rebut al centre de control i retransmès al món sencer. L’ésser humà sortia del planeta Terra per emprendre el primer dels viatges tripulats cap a altres cossos celestes. Es va creure que això suposaria l’inici de la colonització espacial, però no va ser així.

L’exposició, que commemora aquesta proesa, va des de l’observació de la Lluna per Galileu, fins que per fi es va poder deixar la petjada humana al satèl·lit, moment clau en la història de la conquesta de l’espai. Entre les peces destacades hi ha la reproducció de la secció de comandaments del mòdul lunar; la rèplica de l’escafandre d’Emilio Herrera; aliments utilitzats en viatges espacials, productes d’higiene i de primera necessitat, així com documents sonors i gràfics sobre el projecte Apollo 11 abans, durant i després de l’arribada a la Lluna, i el que va significar per al progrés de la societat i de les ciències de l’espai.

tracking