SEGRE

DEFUNCIÓ HUMOR

Mor el dibuixant Quino, 'pare' de la cèlebre Mafalda

L'humorista hispanoargentí va morir ahir als 88 anys || La primer vinyeta del seu personatge més cèlebre es va publicar el 1964

Imatge d’arxiu de Quino acariciant una figura del seu personatge Mafalda.

Imatge d’arxiu de Quino acariciant una figura del seu personatge Mafalda.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’humorista argentí gràfic i creador de les tires còmiques de Mafalda, Joaquín Salvador Lavado Tejón, més conegut com a Quino, va morir ahir als 88 anys. Fill d’andalusos emigrats a l’Argentina el 1919, va descobrir la seua vocació de la mà del seu oncle Joaquín Tejón, pintor i dissenyador gràfic. El 1954 va publicar la seua primera pàgina i, des d’aleshores, les seues vinyetes, dibuixos i historietes han aparegut durant anys en diaris i revistes d’Amèrica i Europa.

Amb el cop d’Estat a l’Argentina del 1976, Quino es va exiliar a Milà. El 1990 va adoptar la nacionalitat espanyola i va alternar residència també entre Madrid i Buenos Aires. La primera vinyeta del seu personatge més icònic, Mafalda, es va publicar el 29 de setembre del 1964 al setmanari Primera Plana de la capital argentina. A la sèrie Mafalda, Quino va reflectir el món dels adults vist des dels ulls d’un grup de nens. Les històries de Mafalda s’han traduït a quinze idiomes i s’han publicat en diaris i revistes de tot el món. El 1973, Quino va deixar de dibuixar-la. Durant els seus últims anys en actiu, va publicar principalment al diari Clarín i només va dibuixar de nou Mafalda per a campanyes a petició d’organitzacions com Unicef o el Govern argentí.

Ciutadà Il·lustre de Mendoza i Buenos Aires i catedràtic honorífic d’Humor Gràfic de la Universitat d’Alcalá de Henares, Quino va rebre nombrosos premis, entre els quals el Premi Príncep d’Astúries de Comunicació i Humanitats l’any 2014.

Val a destacar que l’artista hispanoargentí va ser present en la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida del 1998 i també que va guanyar multitud de premis dedicats a l’humor gràfic.

Imatge d’arxiu de Quino acariciant una figura del seu personatge Mafalda.

Imatge d’arxiu de Quino acariciant una figura del seu personatge Mafalda.EFE

tracking