SEGRE

LLETRES NOVETAT

Vallverdú per partida doble

L'escriptor lleidatà publica 'Pa de forment', el seu cinquè poemari en l'última dècada || La gala literària de Lleida, divendres, telemàtica i sense públic

Josep Vallverdú, el 23 d’octubre després de rebre a la Seu Vella el títol de Fill Predilecte de Lleida.

Josep Vallverdú, el 23 d’octubre després de rebre a la Seu Vella el títol de Fill Predilecte de Lleida.AMADO FORROLLA

Creat:

Actualitzat:

Tres setmanes després de rebre el títol de Fill Predilecte de Lleida, Josep Vallverdú continua exhibint una plena activitat literària amb la publicació de Pa de forment (Pagès Editors), el seu cinquè poemari en l’última dècada. El llibre coincideix també aquesta setmana amb el premi d’assaig a què dóna nom l’escriptor i que divendres arribarà a l’edició número 37. La gala literària, en què també es decidirà la 25 edició del Màrius Torres de poesia, es desenvoluparà per primera vegada sense públic –des del 2004 que se celebra a l’Auditori Enric Granados– per culpa de les restriccions i el tancament cultural. Això sí, el regidor de Cultura, Jaume Rutllant, va confirmar ahir que la festa de les lletres podrà seguir-se en directe a través d’una retransmissió en streaming pels canals de la Paeria i la Diputació. “Ja ho buscaré per internet”, va comentar entusiasta Vallverdú, que l’any passat ja es va perdre també la gala per culpa d’una pneumònia. “L’important és que els premis se celebraran”, va afirmar, content per la participació, de 21 originals, igual que el 2019. “Els certàmens de novel·la o de poesia sempre reben molts originals a concurs. Penso que resulta molt atractiu que aquest premi d’assaig compti també amb aquesta alta participació”, va afegir Vallverdú.

“Cinc poemaris ja són una producció important”

El 2009, va debutar en poesia amb De signe cranc. El van seguir Argila (2014), Ronda de boires (2016), A ull nu (2018) i ara acaba de publicar Pa de forment. “No s’ho esperava ningú, ni jo mateix”, va confessar Vallverdú sobre aquesta vocació poètica. En el pròleg d’aquest nou poemari, Àlex Susanna assegura que “l’eclosió de l’escriptor lleidatà com a poeta és un dels fenòmens més interessants i inesperats produïts en la literatura catalana en els últims deu anys”. Vallverdú va considerar que “cinc poemaris ja són una producció important”. “Sembla que anem millorant”, va afegir sempre amb la seua fina ironia. A Pa de forment reuneix poemes dedicats al pa i al blat (també a productes típics de Ponent com orelletes, coques o panadons), i també a l’amor, al seu fill, a la memòria i al país, “fruit de l’experiència i la llarga vida viscuda”.

tracking