SEGRE

POLÍTICA CULTURAL FOTOGRAFIA

Les fotos també són de museu

La Generalitat adquireix una selecció de 25 imatges del fotògraf lleidatà Toni Prim per a la Col·lecció Nacional || Repassen la Lleida de l'últim quart del segle XX

606552_1.jpg

606552_1.jpgSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament de Cultura ha destinat durant aquest any 1.346.410 euros, el doble que el 2019, a la compra d’art i béns culturals mobles per potenciar la Col·lecció Nacional de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta xifra, una mica més d’un 26% (més de 350.000 euros) ha servit per donar un impuls també a la Col·lecció Nacional de Fotografia Històrica i Contemporània. A la convocatòria es van presentar un total de 107 propostes, de les quals es van seleccionar 42 projectes fotogràfics, entre aquests el de tota una institució de la fotografia a Lleida, Toni Prim. Nascut el 1956, fa gairebé cinquanta anys que es va aficionar a una disciplina artística que aviat es va convertir en professió. Una activitat que no només va centrar en el seu estudi, obert des del 1981, sinó que també va sortir al carrer. En aquest sentit, les 25 fotografies adquirides per la Generalitat (algunes de les quals il·lustren aquesta pàgina) també són en bona mesura testimoni de la Lleida de l’últim quart del segle XX. Imatges datades des de principis de la dècada dels anys 70 i fins al 1998, totes en blanc i negre i captades amb càmera analògica, que en el seu dia van ser publicades, exhibides en exposicions i fins i tot premiades. “Durant aquests primers anys del segle XXI hem experimentat la revolució digital, que ha canviat molt la meua nova trajectòria”, afirma el fotògraf, que ara farà un pas més en el seu reconeixement a l’entrar les seues fotos en un museu de Lleida, ja que la Generalitat les dipositarà al Museu d’Art Morera. Entre aquestes, una de record juvenil, la que pot veure’s a l’esquerra d’aquestes línies, titulada El banc del Sinofós, per la qual va rebre el seu primer premi fotogràfic, el 1974, quan tot just comptava 17 anys.

Des d’aleshores, en paral·lel a la seua activitat professional, la seua obra artística ha rebut nombrosos premis, com el del ministeri d’Educació i Ciència o el Ciutat de València, i ha estat incorporada al fons d’art de la Fundació ARCO i seleccionada per al projecte Quatre Direccions: 20 anys de Fotografia a Espanya al Centre d’Art Reina Sofia de Madrid. La seua obra també figura a la col·lecció de fotografia del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), amb una selecció de retrats de personatges lleidatans com Leandre Cristòfol, Joan Oró o Josep Vallverdú.

El Museu Morera rebrà en dipòsit les fotos adquirides de Toni Prim, Santi Iglesias i Espe Pons

Val a destacar que la Col·lecció Nacional de Fotografia també va comprar una sèrie fotogràfica del lleidatà Santi Iglesias (sis imatges de gran format en blanc i negre del projecte Perifèria, que ha desenvolupat en els últims vuit anys documentant una part del territori fronterer i rural de Ponent), així com també la sèrie d’11 fotografies Sota la llum del mar, de la barcelonina amb arrels ribagorçanes Espe Pons.

606552_2.jpg

606552_2.jpgSEGRE

606552_3.jpg

606552_3.jpgSEGRE

606552_4.jpg

606552_4.jpgSEGRE

606552_5.jpg

606552_5.jpgSEGRE

tracking