SEGRE

ART LITIGI

Tercer aniversari de l''assalt' al Museu de Lleida per les 44 obres de Sixena

Pendent de la decisió del Tribunal Suprem

Embalatge d’una obra, la matinada de l’11 de desembre del 2017.

Embalatge d’una obra, la matinada de l’11 de desembre del 2017.JORDI V. POU/MUSEU DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ahir es van complir tres anys del polèmic trasllat de quaranta-quatre obres d’art del Museu de Lleida al monestir de Sixena, una acció que va incloure un aclaparador operatiu policial amb la Guàrdia Civil entrant a la pinacoteca de matinada en plena intervenció de la Generalitat per l’aplicació de l’article 155. Després d’anys després d’aquell assalt al museu, les obres es troben en una de les sales del monestir oscenc, tancat i barrat a les visites des de l’esclat de la pandèmia i amb l’edifici buit després de l’adeu de les monges que l’ocupaven, que no van poder combinar la seua clausura amb la conversió del cenobi en un museu públic. En tot aquest temps, des del Museu de Lleida s’ha arribat a reclamar al jutjat fins en tres ocasions la possibilitat que tècnics i especialistes museístics comprovessin l’estat de conservació de les obres d’art al tenir constància que les peces no es troben en les condicions adequades. Aquest tercer aniversari ha arribat també quinze dies després que el Tribunal Suprem es reunís el passat 25 de novembre per debatre els recursos presentats pel Consorci del Museu, la Generalitat i també el MNAC (que va haver d’entregar un altre mig centenar d’obres) per aquest art originari de Sixena i adquirit en diverses compres pel Govern en els anys 80 i 90.

Aquell dia, el Suprem no va avançar la seua decisió a l’espera de la redacció de la sentència amb els arguments acordats i la seua comunicació a les parts, fet que fins ahir encara no s’havia produït.

Les obres segueixen al monestir de Sixena, tancat al públic i ‘buit’ després de l’adeu de les monges

El grup del PDeCAT de Lleida tenia previst un acte en memòria “dels tres anys de l’espoli” ahir davant el Museu de Lleida, que va acabar anul·lant pel dol oficial decretat pel Govern pel tràgic incendi que va tenir lloc a Badalona.

tracking