SEGRE

PATRIMONI EXPOSICIONS

El Museu de Lleida adquireix un oli de la Guerra dels Segadors

El presentarà el mes que ve en una mostra amb gravats del segle XVII

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ahir a les instal·lacions de SEGRE.

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ahir a les instal·lacions de SEGRE.AMADO FORROLLA

Creat:

Actualitzat:

El Museu de Lleida presentarà a finals del mes de febrer un oli sobre tela titulat Sitio y toma de Alguaire por el Excelentísimo Señor Marqués de Leganés el 23 de noviembre de 1646 después de haber socorrido Lérida, un retrat d’un dels episodis de la Guerra dels Segadors a Ponent, obra de l’Escola Flamenca del XVII. La tela, adquirida en una subhasta d’art a Madrid, serà l’estrella de l’exposició Catalunya entre 1635 i 1714, que comptarà amb una selecció de gravats d’aquesta època de la col·lecció Gelonch Viladegut, que va arribar al museu a començaments de l’any passat. Aquesta serà la primera de les exposicions temporals i activitats del Museu de Lleida aquest nou any, que el seu director, Josep Giralt, va revelar ahir en una entrevista amb Santi Roig al programa Diari de Nit de Lleida TV. Giralt va explicar que abans de Setmana Santa també està prevista l’exposició Esplendor a Ponent. La Lleida del segle XVI, que exhibirà el tern complet (el conjunt de vestuari) del papa Calixt III originari de la parròquia de Sant Joan, que no s’havia exposat en més de vint anys. A més, el museu celebrarà Sant Jordi el 24 d’abril amb un concert de la compositora i pianista Clara Peya, que presentarà el seu nou àlbum, Perifèria.

D’altra banda, Giralt va avançar que a finals d’aquest mes de gener es tancarà al visitant l’àrea del Gòtic de l’exposició permanent per remodelar-la, que confia que estigui a punt abans de Setmana Santa. Es tracta de la zona en la qual s’exhibien les obres de Sixena que fa tres anys es van traslladar al monestir oscenc enmig d’una polèmica operació policial i en plena intervenció de la Generalitat pel 155. En aquest sentit, des del Museu i la Generalitat esperen la decisió del Tribunal Suprem, que es va reunir el 25 de novembre, sobre els recursos presentats des de Lleida per aquelles 44 peces.

La pandèmia causa una caiguda del 60% de visitants el 2020 Josep Giralt va expressar el desig que “aquest 2021 torni la normalitat” al Museu de Lleida. I és que el confinament domiciliari per la pandèmia i les posteriors restriccions van provocar una caiguda de visitants del 60%: de 15.600 el 2019 a uns 6.400 l’any passat. Esclar que la desitjada normalitat també podria veure’s truncada el mes que ve pel litigi de l’art amb Barbastre. El jutge va marcar el 15 de febrer com a data límit per entregar les 111 obres, encara que el Museu ja li va fer arribar diverses al·legacions, entre les quals que es necessitarien setze setmanes per preparar un hipotètic trasllat.

tracking