SEGRE

MÚSICA DIGITAL

El català entra a Spotify

La plataforma de streaming crea la llista IndieCat amb 60 cançons d'una trentena d'artistes || Amb els lleidatans El Petit de Cal Eril i Renaldo & Clara

Joan Pons ‘El Petit de Cal Eril’.

Joan Pons ‘El Petit de Cal Eril’.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El català ha guanyat aquesta setmana una nova batalla en la lluita per aconseguir la seua normalització, ara també en l’entorn digital. La popular aplicació Spotify, utilitzada per a la reproducció de música via streaming, ha creat una llista oficial de música en català, amb una selecció inicial de seixanta cançons de prop d’una trentena d’artistes i grups, entre els quals figuren els lleidatans El Petit de Cal Eril i Renaldo & Clara. La presència en llistes oficials és important per a cantants i bandes perquè així obtenen més promoció. La llista es denomina IndieCat i, en a penes uns dies en funcionament, ja ha aconseguit prop de 7.000 seguidors i m’agrada.

Evidentment, d’acord amb el mateix títol, aquesta selecció només reuneix grups i artistes de l’àmbit del pop-rock indie, per la qual cosa, de moment, altres gèneres musicals com la cançó d’autor, el folk o el rap hauran d’esperar el seu torn. Així, a més de la doble presència lleidatana, el llistat inclou propostes musicals emblemàtiques de Ferran Palau, Suu, Manel, Blaumut, Els Amics de les Arts, Antònia Font, Sanjosex, De Souza, Mishima, Maria Jaume, Pau Vallvé, Marialluïsa, The Tyets, el duo Maria Arnal i Marcel Bagés, Anna Andreu, Zetak, Núria Graham, Sidonie, Joan Dausà, Stay Homas, La Iaia, Manger, Oques Grasses, Intana o Joan Miquel Oliver, entre altres.

Una llista també amb Suu, Ferran Palau, Els Amics de les Arts, Manel, Sidonie, Blaumut i Oques Grasses

Val a destacar que gairebé el 10% de la llista (cinc temes) pertanyen a l’artista de Guissona Joan Pons El Petit de Cal Eril. Es tracta de les cançons Amb tot, de l’àlbum La figura del buit (2013); Som transparents, del disc triangular publicat el 2018; Sento, d’Energia fosca (2019); i Com quan dormim, del seu últim treball de títol homònim editat l’any passat. La cinquena presència del lleidatà és com a convidat en les veus del tema Dance Dance Decadence, del duo electrònic català b1n0. Per la seua part, els lleidatans Renaldo & Clara s’han colat a la llista amb dos cançons del seu nou treball discogràfic acabat de publicar, L’amor fa calor: Per fer-te una idea i la que dona títol a l’àlbum.

Això sí, malgrat aquest avenç en la presència del català, Spotify encara no incorpora aquesta llengua a la seua plataforma. El 2018 es va iniciar el procés per demanar la traducció d’aquest servei de

streaming també al català, però de moment sense resultat.

Joan Pons ‘El Petit de Cal Eril’.

Joan Pons ‘El Petit de Cal Eril’.SEGRE

tracking