SEGRE

PATRIMONI BALANÇ

L'any horrible de la Seu Vella

El monument més emblemàtic de Lleida va perdre el 2020 un 77% de visitants i usuaris per la pandèmia || Tancament de tres mesos i restriccions de mobilitat

L’última bastida de les obres, al pilar del claustre davant el Portal Major d’accés a la nau central.

L’última bastida de les obres, al pilar del claustre davant el Portal Major d’accés a la nau central.ITMAR FABREGAT

Creat:

Actualitzat:

Els efectes negatius de la pandèmia al sector cultural de Lleida també es deixen sentir amb duresa en l’àmbit del patrimoni. L’edifici monumental més emblemàtic de la capital del Segrià, la Seu Vella, va patir una autèntica sagnia de visitants el 2020 tant pel tancament durant el confinament de primavera com per les restriccions de mobilitat al territori al llarg de tot l’any, encara vigents, que impossibiliten la presència de turistes.

Així, el balanç de visitants i usuaris del monument es va tancar l’any passat amb un total de 20.327 persones, molt lluny de les 90.823 del 2019, la qual cosa representa una caiguda del 77%. Això sí, la Covid-19 no va afectar el ritme de les obres de restauració de diversos punts de l’edifici, que ja estan a punt de culminar (vegeu el desglossament).

El director del Turó de la Seu Vella, Joan Baigol, va recordar a SEGRE que el monument va tancar al públic des de mitjans de març i no va poder reobrir fins a mitjans de juny. A penes unes setmanes després, al juliol, va tornar a veure’s afectat pel nou confinament comarcal del Segrià.

Així, per exemple, el mes de juliol –quan l’edifici va formar part de la xarxa de refugis climàtics de la Paeria– va rebre tan sols 319 persones, quan el mateix mes de l’any 2019 n’havia rebut gairebé 8.000. Entre l’agost i el setembre, les 17.000 visites del 2019 es van veure reduïdes a només 3.172.

I al novembre, amb les noves restriccions, es va passar dels 9.192 visitants i usuaris del 2019 a només 1.112. Des d’aleshores, amb els confinaments municipals i ara comarcals, “poca cosa fem”, reconeix Baigol.

La tornada a la normalitat també es contempla de lluny..

“Entre aquesta setmana i la que ve s’acabaran les obres, i d’aquí a quinze dies tot tornarà a estar obert al públic”, va confirmar Baigol. El monument ha començat un programa de visites guiades els dissabtes i diumenges (11.00 hores) perquè els veïns de Lleida puguin descobrir espais nous de la Seu Vella com la sagristia, les capelles de Jesús i Requesens o, pròximament, la restaurada Porta dels Apòstols.

Les obres de restauració culminaran d’aquí a 15 dies

D’aquí a uns quinze dies quedaran enllestits els treballs de restauració de la coberta del claustre de la Seu Vella, de manera que culminaran totes les obres que van començar a finals del 2019. El passat 16 de desembre es va posar fi a la rehabilitació de la Porta dels Apòstols i del templet superior i pisos de les campanes de la torre. Ara només falta acabar l’actuació al pilar del claustre situat davant el Portal Major d’accés a la nau central i la instal·lació de diverses proteccions contra l’entrada de coloms en espais del campanar.

tracking