SEGRE

PATRIMONI LITIGI

El Museu de Lleida ja 'embolica' l'art que enviarà a Barbastre

SIT, empresa especialista que va transportar el 'Guernica' i la col·lecció Thyssen

El camió de l’empresa SIT Expedición Arte y Seguridad, aparcat ahir al costat del Museu de Lleida.

El camió de l’empresa SIT Expedición Arte y Seguridad, aparcat ahir al costat del Museu de Lleida.AMADO FORROLLA

Creat:

Actualitzat:

L’empresa que s’encarregarà del trasllat de les obres d’art del Museu de Lleida al de Barbastre va arribar ahir amb les primeres caixes a mida per transportar les peces en dos viatges, el primer previst per divendres vinent.

Això sí, el camió aparcat des de primera hora al costat de l’edifici d’exposicions temporals del museu va provocar un bon nombre de comentaris, sobretot a les xarxes socials, davant de la possibilitat que el trasllat s’hagués avançat.

Res més lluny de la realitat; el calendari anunciat per la consellera de Cultura continua intacte i l’enviament de les 83 obres es produirà el 5 i el 10 de març.

Els operaris de l’empresa especialitzada que va guanyar el concurs públic convocat per al trasllat van descarregar les primeres caixes elaborades a mida per al lot de peces que s’enviaran divendres. 

D’aquesta manera, des d’ahir els conservadors del Museu de Lleida ja estan empaquetant l’art, en una operació que continuarà desenvolupant-se avui i demà abans de carregar de nou les caixes al camió divendres, en el marc d’un procés que segueix tots els protocols de seguretat per a la conservació d’obres d’art, que en alguns casos són d’època romànica i gòtica.

De fet, la majoria són peces que van arribar al Diocesà fa més de cent anys i durant l’últim segle amb prou feines s’han mogut uns metres, des de l’antiga seu del museu fins al nou edifici, inaugurat el novembre del 2007.

El que és segur és que les obres estan en bones mans. L’encarregada de transportar-les és l’empresa madrilenya SIT Expedición Arte y Seguridad, experts en conservació, coordinació i transport d’obres d’art, compta amb un currículum que la converteix en número 1 a Espanya en aquestes activitats: el 1981 es va encarregar de portar el Guernica de Picasso de Nova York a Madrid; el 1992 va traslladar durant diversos mesos les més de 900 peces de la col·lecció Thyssen Bornemisza de Lugano (Suïssa) a la capital espanyola; i el 2012 també es va encarregar de tota la custòdia del tresor de 17 tones de monedes d’or i plata de la fragata Nuestra Señora de les Mercedes, que l’empresa Odyssey havia trobat en aigües de l’Algarve portuguès i s’havia emportat a Florida, però que van haver de tornar a l’Estat espanyol.

El camió de l’empresa SIT Expedición Arte y Seguridad, aparcat ahir al costat del Museu de Lleida.

El camió de l’empresa SIT Expedición Arte y Seguridad, aparcat ahir al costat del Museu de Lleida.AMADO FORROLLA

tracking