SEGRE

PLET LITIGI PEL PATRIMONI

El Museu de Lleida es buida entre retrets del bisbe i Cultura

Respon a la conselleria de Cultura que la Generalitat ha fet el mateix

Els suports que exposaven les caixes sepulcrals de Sixena, dimarts, buits.

Els suports que exposaven les caixes sepulcrals de Sixena, dimarts, buits.MUSEU DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El litigi per les 111 obres d’art originàries de les parròquies segregades del bisbat de Lleida ha acabat trencant la unitat del Consorci del Museu de Lleida. La Generalitat i el bisbat es culpen mútuament que demà surtin del Museu part de les obres més importants de la col·lecció en litigi (la resta ho faran el dia 10).

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, va dir que l’art se’n va perquè així ho va demanar en una carta el bisbat, propietari de l’art segons ha defensat sempre el Consorci (no així els jutges). Ahir la diòcesi va respondre amb un comunicat en el qual afirma que tant el bisbat com la Generalitat han fet el mateix, acatar la sentència judicial, i a més quan el bisbe va enviar una carta a la conselleria en la qual afirmava la seua intenció d’acatar l’ordre del jutjat, la Generalitat ja havia licitat el trasllat de les obres, amb la qual cosa havia pres abans la mateixa decisió.

A més, el comunicat afegeix que el bisbat, “malgrat entendre que cal respectar les normes d’un tribunal competent, després d’escoltar tots els òrgans de consulta, va accedir a recórrer la sentència que obligava a entregar les 111 obres de la Franja davant de l’Audiència Provincial oscenca, amb l’objectiu de continuar conservant i exhibint el llegat cultural i històric” que s’ha conservat “atentament al llarg del temps”. Segons el comunicat, “lamentant la decisió” del jutge “i estant en desacord amb la sentència, aquest bisbat va manifestar per carta a la presidenta del Consorci [la consellera Ponsa], carta que després va enviar al jutjat, que per la seua part no podia fer cap altra cosa que no fos autoritzar l’entrega de les peces reclamades”.

Cal recordar que la consellera Ponsa havia culpat la diòcesi de trencar la unitat del Consorci amb l’enviament d’aquesta carta..

Paral·lelament, les obres de remodelació de la sala del gòtic al Museu de Lleida avancen a bon ritme. Ahir es van eliminar els suports en els quals s’exposaven les caixes sepulcrals del monestir de Sixena, que al quedar buits es van convertir en una metàfora del que va succeir la matinada de l’11 de desembre del 2017, quan la Guàrdia Civil es va personar al museu per emportar-se 44 obres d’art malgrat que la sentència que obligava a entregar-les no era ferma. Aquella operació es va fer aprofitant que la Generalitat de Catalunya, intervinguda amb el 155, no la va recórrer.

tracking