SEGRE

PUBLICACIONS NOVETATS

Marc Puebla publica un conte dedicat al seu avi, agutzil d'Agramunt durant quinze anys

Marc Puebla publica un conte dedicat al seu avi, agutzil d'Agramunt durant quinze anys || La capital del Sió va immortalitzar la figura de Victorino Puebla dedicant-li un dels 4 'caparrons'

Puebla, amb el conte i el ‘caparró’ del seu avi davant on vivia aquest, al costat de l’escorxador municipal.

Puebla, amb el conte i el ‘caparró’ del seu avi davant on vivia aquest, al costat de l’escorxador municipal.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Marc Puebla, veí i mestre d’Agramunt, presentarà aquest Sant Jordi un conte molt especial dedicat al seu avi, Victorino Puebla García (1913-1998). Es tracta d’un home que va deixar enrere el seu passat a Fuente-Andrino (Palència) per amor i pel seu treball, que el va traslladar fins a la capital del Sió, on va arribar com a guàrdia civil però al cap del temps es va convertir en l’agutzil del municipi.

Victorino Puebla era una persona molt estimada a la capital del Sió, motiu pel qual l’ajuntament va decidir dedicar-li un dels quatre caparrons l’any 2015 (vegeu el desglossament). El seu net va explicar a aquest diari que el conte, que porta per títol Senyor Victorino - El somni d’un caparró i compta amb il·lustracions de l’artista local Serafina Balasch –també familiar del protagonista–, té per objectiu explicar als més petits del municipi “de forma divulgativa i didàctica” la vida i el peculiar treball del seu avi.

El conte sortirà a la venda el dia 22, vigília de Sant Jordi, a les llibreries locals i a través d’Instagram

En aquest sentit, l’autor del conte va recordar que Victorino Puebla “s’encarregava de recórrer els diferents carrers d’Agramunt per fer els pregons”, cosa que actualment, amb les noves tecnologies, sembla impensable, encara que en aquella època era l’única via de comunicar notícies i actes a la ciutadania.

Puebla va avançar als lectors que “al conte el caparró de Victorino Puebla pren vida i explica a una família actual d’Agramunt la seua vida i la seua feina: què era un pregó, les tasques que duia a terme, on residia...”. Els noms de la família que apareixen al conte són de nets i besnets de l’homenatjat.

Així mateix, el conte es complementa amb una part biogràfica i unes fotografies reals de l’època així com codis QR que deriven a la història dels caparrons i els capgrossos d’Agramunt; programacions didàctiques amb propostes per a Infantil i Primària dissenyats per a l’ocasió per mestres del municipi, i diferents activitats interactives.

El conte Senyor Victorino - El somni d’un caparró es posarà a la venda el 22 d’abril, jornada anterior a la diada del llibre a un preu de 17 euros a les llibreries d’Agramunt i al compte d’Instagram @marc_puebla. Se n’han editat 600 exemplars amb la col·laboració de l’ajuntament d’Agramunt i de la Diputació.

L’objectiu del projecte no és econòmic, per la qual cosa els beneficis es destinaran a dos entitats locals: Creu Roja, perquè “els meus iaios van col·laborar-hi molts anys”, i Tradi-Sió, especificant que els diners s’han de destinar a la construcció d’un nou caparró. La idea és que cada família amb un caparró escrigui un conte sobre la persona distingida amb aquesta figura i ho publiquin a la col·lecció Contarrons.

Els ‘caparrons’, un record a veïns entranyables del municipi

L’ajuntament d’Agramunt va impulsar fa uns anys el projecte dels caparrons, uns capgrossos construïts en homenatge a veïns anònims i entranyables de la localitat, escollits per votació popular.

L’any 2015 es van estrenar els dos primers caparrons: Victorino Puebla (Lo Victorino) i Bepeta Figuera (Bepeta Manetes), mentre que l’any següent va ser el torn dels elements dedicats a Angelina San Agustín (Angelina Comadrona) i a Jaume Brils (Jaume Anyego).

D’altra banda, l’objectiu inicial era construir fins a vuit caparrons, però el projecte va quedar paralitzat.

tracking