SEGRE

POLÍTICA CULTURAL TRADICIONS

Falles aquest estiu al Pirineu

La consellera de Cultura assegura que “treballem per recuperar aquesta festa, amb mesures de seguretat” || Tot i que avisa que la normalitat no serà absoluta

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ahir a l’exposició de l’Església Vella del Pont de Suert.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ahir a l’exposició de l’Església Vella del Pont de Suert.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, va assegurar ahir al Pont de Suert que aquest any la festa de falles podrà tornar a celebrar-se al Pirineu lleidatà. Ponsa va explicar que “treballem en la recuperació de les festes de cultura popular” i que, en aquest sentit, “es marcaran les mesures de seguretat que s’han de seguir”, però en va garantir la celebració. L’any passat es van dur a terme diversos descensos de falles simbòlics per la pandèmia i, va afegir Ponsa, “la normalitat no serà absoluta, però sí que es podran celebrar”, apostant així perquè aquesta flama tradicional retorni a molts pobles del Pirineu.

Ponsa va culminar ahir al Pont de Suert la visita institucional que va iniciar dimecres a la Vall de Boí i Aran. A la capital aranesa es va entrevistar amb la síndica, Maria Vergés, que li va demanar el suport de la conselleria per al ple desenvolupament de les competències del Conselh en matèria de cultura i llengua. A la de l’Alta Ribagorça va visitar l’exposició de l’Església Vella i l’edifici del Palau Abacial, on es preveu el futur Arxiu Comarcal (vegeu el desglossament).

Dimecres a la tarda va passar també per la Casa de les Festes deth Haro de Les, un edifici de principis del segle XX la rehabilitació del qual va arrancar fa un any i es preveu que les obres finalitzin aquest estiu. Ponsa va dir que “el meu desig seria que pogués estrenar-se per Sant Joan”, però va reconèixer que “haurem d’esperar una mica més”. Amb la creació del denominat Centre d’Interpretació de les Festes deth Haro es vol posar en relleu aquest element del patrimoni festiu únic al món, que forma part de la candidatura Festes del Foc als Pirineus, inscrita com a Patrimoni Immaterial de la Unesco el desembre del 2015.

L’Arxiu Comarcal de l’Alta Ribagorça, el setembre del 2022 La consellera de Cultura va visitar també la seu del futur Arxiu Comarcal de l’Alta Ribagorça, al Pont de Suert, i va afirmar que la previsió és posar-lo en marxa el setembre del 2022. L’arxiu s’ubicarà a l’edifici medieval del Palau Abacial. Les obres es van adjudicar el mes passat per uns 900.000 euros, a càrrec de la Generalitat. Ponsa va recordar que aquest equipament i el de les Borges –les obres del qual van començar al març– completaran la xarxa d’arxius comarcals de Catalunya.

tracking