SEGRE

ART INVESTIGACIÓ

El CAEM 'descobreix' una obra

'Jesús amb la creu al coll cau per primera vegada', del pintor extremeny Luis de Morales i del segle XVI || La troballa és fruit de tres mesos de treball

L’obra que ara ha estat atribuïda a Luis de Morales.

L’obra que ara ha estat atribuïda a Luis de Morales.CAEM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’equip investigador del Centre d’Art d’Art d’Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida ha tret a la llum una obra inèdita del pintor extremeny Luis de Morales (1510-1586), conegut com El Divino per centrar-se en temàtiques de tipus religiós i considerat per molts el millor pintor espanyol de la segona meitat del segle XVI, a excepció del Greco.

Es tracta de Jesús amb la creu a coll cau per primer vegada, una pintura a l’oli sobre taula (de 61,1 x 54,6 cm) realitzada l’any 1550, just en el moment d’auge de l’artista, i que pertany a una col·lecció particular.

L’experta en pintura de Morales i assessora científica del CAEM, Isabel Martínez Gómez, ha estat l’encarregada d’investigar l’obra durant tres mesos, en col·laboració amb el personal especialitzat del centre, que s’ha fet càrrec de l’anàlisi tècnica. D’aquesta manera, l’estudi de la pintura, en el qual es van fer servir tecnologies de reflectografia d’infrarojos i microscòpia digital, va confirmar que els materials que s’havien utilitzat (or, pigments, blanc d’or i terra, entre d’altres) són coherents amb la data i referència de l’obra, i correspon a més amb l’estil i traçat que distingeix l’artista extremeny.

A la pintura apareix representada l’escena sobre un fons negre, en la qual destaca la creu de fusta que sosté un Jesús seminú. La pintura, ben il·luminada per oferir profunditat i detallar la musculatura i anatomia del cos, “mostra el patetisme pur de l’escena, cosa que fa capaç l’espectador d’unir amb el dolor de Jesús durant la Passió, emfatitzant el sofriment i remarcant el caràcter devocional”, afirma el CAEM.

L’obra, que es troba en bon estat de conservació, “aconsegueix fer brollar la pietat en els espectadors amb la intensitat i passió única de Morales”, afegeixen.

tracking