SEGRE

ART CONTEMPORANI

Planta de Sorigué acull la japonesa Chiharu Shiota

L'artista estrenarà el 3 de juny la seua primera instal·lació permanent a Espanya || Obra inspirada en la gravera del grup empresarial

Chiharu Shiota, a la Fundació Sorigué l’octubre del 2015.

Chiharu Shiota, a la Fundació Sorigué l’octubre del 2015.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gairebé sis anys després de protagonitzar una espectacular exposició temporal a la Fundació Sorigué de Lleida, l’artista japonesa Chiharu Shiota estrenarà el pròxim 3 de juny la seua primera instal·lació artística permanent a Espanya a l’espai Planta del complex industrial de Sorigué a Balaguer. La reconeguda artista nipona, establerta a Berlín, es convertirà així en una nova resident de Planta, amb un site specific creat per a aquest complex que conviurà amb els espais que acullen l’obra de creadors com William Kentridge, Anselm Kiefer, Bill Viola, Antonio López i Juan Muñoz.

Per a aquesta instal·lació única, Shiota s’ha inspirat en l’entorn industrial de la gravera de Sorigué utilitzant per primera vegada la pedra –protagonista del paisatge de Planta– com a element fonamental de l’obra. De fet, l’ús de la pedra és una al·lusió poètica al concepte d’origen.

D’una banda, a l’origen de l’univers amb una densa trama formada per fils i pedres com a evocació del cosmos, a través de la qual l’artista busca expressar la fragilitat de l’ésser humà. I per una altra, a l’origen del mateix grup empresarial Sorigué, vinculat al moviment de terres i a l’espai originari en què s’inspira i es presentarà aquesta obra.

Aquesta instal·lació culminarà un projecte que es va inicar l’any 2015 amb l’exposició temporal a la Fundació Sorigué de Lleida titulada In the beginning was..., que ara es convertirà en muntatge permanent a Planta..

L’artista nipona ja va ser protagonista el 2015 d’una exposició temporal a la Fundació Sorigué de Lleida

Chiharu Shiota és una de les artistes de més prestigi internacional, reconeguda per explorar les relacions entre la memòria i la pèrdua a través de la creació de commovedors ambients que representen l’espai entre el món interior i exterior de l’artista.

Recentment l’artista ha participat en algunes de les biennals més importants del món com les de Moscou, Sydney, Lió i Venècia, per a la qual va realitzar el pavelló del Japó.

En els últims anys va exhibir la seua obra en una mostra monogràfica al Mori Art Museum de Tòquio (2019) i en la retrospectiva Linhas da Vida, que va itinerar pels principals centres d’art del Brasil.

tracking