SEGRE

LITIGI MUSEU DIOCESÀ

El bisbe de Lleida lamenta “enfrontar-se” a Barbastre

Salvador Giménez assegura que l'“ofèn” que tractin de lladre el bisbe Meseguer || Entrevista del prelat a 'Catalunya Religió'

El bisbe Salvador Giménez.

El bisbe Salvador Giménez.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos mesos i mig després que es completés el trasllat a Barbastre de les 111 obres d’art del Museu de Lleida en litigi amb Aragó, el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, es va esplaiar criticant la diòcesi “germana” en una entrevista publicada dimarts al mitjà digital Catalunya Religió. Giménez, prelat a Lleida des del 2015, va assegurar que “he viscut molt malament i molt resignadament” el litigi per l’art.

“Em preocupa que dos bisbes o dos diòcesis estiguin enfrontades per uns béns materials. Crec que és una barbaritat que la nostra Església, que es fa dir catòlica, hagi d’estar discutint”, afegeix, i recorda que tot “va desembocar en un judici civil en què vaig haver d’anar acusat pel bisbat de Barbastre”.

Giménez va afirmar que “m’ofèn profundament que des d’alguna instància eclesiàstica es faci passar al benemèrit bisbe Meseguer com un lladre, com un espoliador. Ell no va espoliar ni va robar ningú. Va crear un museu amb l’objectiu d’evitar que ningú no s’emportés peces, com després va passar amb Erik el Belga a Roda d’Isàvena. Eren obres que, a finals del XIX, els sacerdots pensaven o que no podrien servir per a res o que eren valuoses però no sabien com guardar-les”.

Afirma que “els bisbes d’Aragó de vegades tenen algunes frases pròpies del discurs populista”

El bisbe de Lleida va afegir que “és un error grandíssim voler enfrontar dos comunitats. Per això, sempre he dit als bisbes germans catalans que mai no els demanaria el seu suport. Així com em molesta que els bisbes d’Aragó diguin que s’ha humiliat el poble aragonès i de vegades tenen algunes frases pròpies del discurs populista”.

La segregació de les parròquies va ser “una decisió errònia”

Salvador Giménez va qualificar la segregació de parròquies de la diòcesi de Lleida de “ferida”, que “des del presbiteri de Lleida sempre s’ha interpretat com una decisió errònia”. En aquest mateix sentit, Giménez cita la seua pròpia localitat natal, Muro d’Alcoi, que forma part de la província d’Alacant però que pertany des de sempre a l’arquebisbat de València. Així doncs, el prelat va explicar que “les províncies es van crear als anys trenta del segle XIX i les nostres diòcesis són mil·lenàries. Gran part de la província d’Osca pertanyia a la diòcesi de Lleida. I no des de fa quinze dies sinó de fa 1.150 anys. La comunitat eclesial té una història més antiga i rica que les províncies i comunitats autònomes. No sé quin interès hi ha que estiguem dividits entre Aragó i Catalunya”.

tracking