SEGRE

ARTS ESCÈNIQUES CERTAMEN

La memòria històrica, també protagonista al Dansàneu

Un recital de Sílvia Bel i Roger Mas recorda els afusellats a Sorpe el 1938

Roger Mas i Sílvia Bel van cantar i van llegir textos sobre els afusellaments al Prat de Fuster de Sorpe.

Roger Mas i Sílvia Bel van cantar i van llegir textos sobre els afusellaments al Prat de Fuster de Sorpe.JOAN BLANCO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Festival de Cultures del Pirineu Dansàneu, que va començar diumenge amb l’actuació del ballarí Cesc Gelabert, va viure ahir una jornada emotiva amb la programació a Sorpe i Isavarre de dos propostes artístiques que van posar el focus en un dels nous eixos impulsats aquest any pel certamen, el de la memòria històrica.

Així doncs, al Prat de Fuster de Sorpe, l’actriu Sílvia Bel i el cantautor de Solsona Roger Mas van protagonitzar un recital creat per a l’ocasió que va rememorar un fet tràgic que va succeir en aquest mateix lloc durant la Guerra Civil. Més de 150 persones (el màxim de l’aforament permès) van assistir a la cita, que va recordar in situ l’episodi en el qual deu veïns del territori van ser afusellats per soldats franquistes l’abril del 1938.

Les mateixes víctimes van cavar la fossa en què posteriorment van ser sepultades i que el departament de Justícia de la Generalitat va excavar la tardor passada per recuperar les restes. El recital va ser precedit per la presentació del llibre Prat de Fuster de Sorpe. Antropologia de l’aproximació i el record, editat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu i que documenta la investigació d’aquests fets.

A la nit, estava previst que Isavarre acollís el monòleg teatral Poldo, original de Jaume Cabré i interpretat per l’actor Ivan Caelles, també inspirat en l’afusellament del Prat de Fuster de Sorpe.

Avui arribarà un dels plats forts del Dansàneu, amb Maria del Mar Bonet i Borja Penalba i la ballarina Núria Guiu a Santa Maria d’Àneu (22.30), amb totes les entrades esgotades.

Retrospectiva sobre el músic Joan Tomàs El Dansàneu va estrenar ahir a l’ajuntament d’Esterri d’Àneu una exposició sobre el músic barceloní Joan Tomàs (1896-1967), recuperador del folklore popular musical, l’any en què es compleix el 125 aniversari del seu naixement. Artur Blasco presentarà avui (12.00 hores) a l’Ecomuseu un DVD inèdit sobre el mestre i, a les 19.00 a Isil, oferirà un recital amb les seues cançons.

Roger Mas i Sílvia Bel van cantar i van llegir textos sobre els afusellaments al Prat de Fuster de Sorpe.

Roger Mas i Sílvia Bel van cantar i van llegir textos sobre els afusellaments al Prat de Fuster de Sorpe.JOAN BLANCO

tracking