SEGRE

PATRIMONI BALANÇ

Cau un 24% el públic dels museus de Lleida per la Covid

Ponent i Alt Pirineu, al capdavant de Catalunya el 2020 en pèrdua de visitants

El Museu de Lleida, amb la remodelada exposició permanent.

El Museu de Lleida, amb la remodelada exposició permanent.JORDI V. POU/MUSEU DE LLEIDA

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia va provocar durant l’any passat un fort impacte en l’assistència a les activitats culturals que es duen a terme fora de la llar. El 35% dels catalans majors de 13 anys van declarar haver visitat exposicions, museus, monuments o galeries d’art durant el 2020, un percentatge que, tanmateix, representa 18,4 punts menys que durant l’any anterior (53,4%).

Aquesta gran disminució va ser provocada sobretot per l’impacte negatiu de la pandèmia, que va suposar el tancament d’equipaments, diversos confinaments territorials i fortes restriccions de mobilitat. Aquest percentatge de pèrdua de visitants va ser molt més alt a les comarques de Lleida, amb una caiguda de 23,9% respecte a l’any anterior.

De fet, va ser la província líder en aquest desafortunat rànquing davant els descensos del 20,9% a Tarragona, del 20,4% a Barcelona i del 14,9% a Girona. Aquestes són algunes de les dades que apareixen a l’última edició de l’enquesta de participació cultural a Catalunya, referida a l’any 2020, que va presentar la setmana passada l’Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya.

Es tracta d’un dels informes anuals que elabora aquest observatori de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, creat per la Generalitat i la Universitat de Girona el 2006, i que des del 2013 dirigeix el polític i historiador Joaquim Nadal.

En els últims quatre anys, la província de Lleida ha perdut més de 25 punts percentuals en l’estadística de visitants de museus. El 2017, un 45% de ciutadans van declarar que havien visitat algun museu.

El 2018, el percentatge va baixar el 33,6%, però es va recuperar el 2019 (43,3%). Tanmateix, el 2020 el percentatge es va quedar en un exigu 19,4%. L’estadística per territoris també reflecteix aquesta menor propensió a visitar museus i exposicions.

Així doncs, l’àrea de Terres de l’Ebre va ser la que va registrar l’any passat una caiguda de visitants museístics més notable (-31,7% respecte al 2019), un rànquing negatiu en què es van situar immediatament darrere les comarques de Ponent (-27,8%) i de l’Alt Pirineu i Aran (-27,2%).

L’Observatori dels Públics planteja en aquest cas la hipòtesi del major efecte negatiu de les restriccions de mobilitat en aquestes zones respecte a Barcelona.

Els catalans majors de 55 anys, els que més han ‘caigut’

L’enquesta també va destacar que, a Catalunya, les visites a museus i altres espais expositius el 2020 van disminuir entre les persones de més edat. El percentatge de visitants es va situar en el 37,4% entre els 14 i els 24 anys, va augmentar fins al 41,8% entre les persones amb edats compreses entre els 25 i 34 anys i, a partir dels 35, va disminuir (35,6%) i va caure fins al 30,9% de participació entre els majors de 55 anys.

Segurament, a causa de la por de sortir de casa provocada per la pandèmia, els majors de 55 anys van ser el grup que es va veure més afectat en aquesta estadística amb una pèrdua relativa de gairebé 4 de cada 10 visitants respecte al 2019.

El segon grup d’edat que més visitants va perdre va ser el de 14 a 19 anys (més d’un terç de caiguda), segurament en aquest cas molt afectat pel tancament de les escoles el 2020 i per les anul·lacions d’activitats en grups escolars durant bona part de l’any.

tracking